Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2022: V centrálním plzeňském obvodu Plzeň 3 se domluvilo na koalici ANO, Piráty, STAN a TOP 09

V centrálním plzeňském obvodu Plzeň 3, jednom ze dvou největších ve městě, se na koalici domluvilo hnutí ANO s Piráty a STAN. Podpoří je TOP 09 z koalice SPOLU, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Informoval o tom lídr ANO v obvodu Plzeň 3 a současný starosta David Procházka. Spolu v Plzni těsně vyhrálo nad ANO, ale zřejmě zůstane v opozici.

„Máme koalici, která kopíruje koalici na velkém městě - ANO, Piráti, STAN a podpoří nás TOP 09," uvedl David Procházka, který by měl být starostou. Prvním místostarostou pak zástupce Pirátů, další bude za STAN a třetím místostarostou Ondřej Ženíšek za TOP 09.

„Ondra (Ženíšek) je týmový hráč, na rozdíl od lídra SPOLU, dovedu si spolupráci dál přestavit. Spolupráce s TOP 09 na obvodě, která trvá osm let, byla vzorná a vždycky jsme našli konstruktivní řešení. A to zřejmě také vedlo TOP 09, aby se k naší koalici připojilo," řekl Procházka. Dodal, že podle něj se projekt SPOLU nehodí do komunální politiky, ale je rád, že "nakonec vyhrál pragmatismus".

Dostal jsem (od SPOLU) pokyn, abych šel do štábu ANO s nabídkou bez Petra Balouna (dosavadního místostarosty obvodu Plzeň 3) s tím, že ODS bude mít v radě jen neuvolněného místostarostu, dále mě, KDU-ČSL a ANO. Na místě jsme dostali nabídku, kterou navrhlo ANO a konzultovali jsme ji v místní organizaci na Plzni 3. Na výběr bylo buď, že budou Piráti, STAN a ANO společně s Jiřím Strobachem (PRO Plzeň), nebo místo něj zástupce TOP 09," řekl Ondřej Ženíšek. Po složitých konzultacích to TOP 09 přijala jako dobrou nabídku. „Protože můžeme další čtyři roky pokračovat v tom, na čem jsme dělali," řekl Ženíšek s tím, že být v městském obvodu v opozici znamená, že politik nemá moc šancí prosazovat svůj program. S krajskou TOP 09 koalici konzultoval. „Většina našich členů s tím po vysvětlení souhlasila," uvedl. Přiznal ale, že plzeňská SPOLU to chápe jako podraz.

Komunální volby v obvodu Plzeň 3 vyhrálo ANO s 32,99 procenty hlasů, druzí byli Spolu s 30,05 procenta. PRO Plzeň získalo 13,16 procent, Piráti 8,4 procenta a STAN sedm procent. Dosluhující koalici v Plzni 3 tvořilo ANO, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky volby, koalice, MO Plzeň 3, David Procházka, ANO 2011, Plzeň, TOP 09, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, ODS, KDU-ČSL, SPOLU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V centrálním plzeňském obvodu Plzeň 3 se domluvilo na koalici ANO, Piráty, STAN a TOP 09  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.