Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Padel si na západě Čech zahrajete jedině v Klatovech, kde vyrostl nový unikátní kurt

Vezměte to nejlepší z tenisu a ze squashe, přidejte menší rakety bez výpletu, čtyři hráče a vše dejte na hřiště o rozměrech 20 krát 10 metrů. Výsledkem je unikátní hra padel, která si získává čím dál více na oblibě u nás i ve světě. V západních Čechách lidé až donedávna neměli žádnou možnost, kde si hru vyzkoušet. To se ale změnilo díky nadšencům z Klatov, kteří zbudovali zcela unikátní sportoviště u sokolského stadionu.

Padel se dokonce dostal mezi sporty Evropských her 2023 a jsou snahy, aby byl začleněn i na olympijské hry. Padel se hraje ve více než 60 zemích světa a například ve Španělsku jde o druhý nejoblíbenější sport, hned po fotbale.

Padel je nový sport 21. století a pochází původem z Mexika. V polední době se těší obrovskému zájmu a není náhodou, že je označován jako nejrychleji rostoucí sport na světě. Na jedno tenisové hřiště se vejdou dva až tři padelové kurty. Mezi další výhody patří jeho nenáročnost na sílu, větší důraz se totiž klade na techniku a taktiku. Tento sport je proto vhodný pro všechny věkové kategorie. V České republice mají lidé k dispozici jen šest kurtů, přičemž na západě Čech nebyl donedávna ani jeden.

„Padel je o přátelích a komunitě. Lidé se při něm baví, pohybují se a objevují něco nového. A vůbec nemusíte být profesionál. Hrají jej rodiny, senioři, zkrátka všichni co milují sport. Doteď tu navíc chyběl. A to se teď mění,“ říká zakladatel padelového klubu v Klatovech Karel Luňáček.

Nové padelové hřiště vzniklo u sokolského stadiu v místech bývalé nafukovací haly. Na první pohled připomíná zmenšený tenisový kurt. Je tam síť, hraje se ve dvojicích a také skóre se počítá jako u klasické čtyřhry. Hrací plocha je obehnána pletivem a odrazovými skleněnými deskami. Hráči hrají s raketami, které nemají výplet a celkově jsou menší a lehčí než tenisové. Povrch kurtu tvoří umělý trávník s vsypem z křemičitého písku, který je položen na betonovém základu.

Přípravy na vybudování hřiště trvaly zhruba půl roku. Slavnostní otevření kurtu se uskuteční 15. srpna za účasti český profesionálních hráčů padelu, kteří veřejnosti předvedou, jak se tento sport hraje. Více informací najdete na webových stránkých padelklatovy.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Padel Klatovy

Štítky padel, sport, tenis, sqaush, Klatovy, unikátní hřiště, nové sportoviště, Česko, Západní Čechy, olympijské hry, Španělsko, Mexiko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padel si na západě Čech zahrajete jedině v Klatovech, kde vyrostl nový unikátní kurt  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.