Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Životní úspěch plavkyně Horské, pokořila osobní rekord a bojovala o finálovou osmičku

Účast ve finálovém bloku na olympijských hrách byla pro plavkyni Kristýnu Horskou životním zážitkem. Třiadvacetiletá závodnice je sice z Prahy, na závody se ale připravovala v Plzni. Ačkoliv na postup do finále krátké polohovky na rozdíl od tréninkové parťačky Barbory Seemanové na kraulařské dvoustovce nemohla pomýšlet a skončila šestnáctá, privilegia spojená s účastí mezi šestnáctkou nejlepších si vychutnávala. Ještě ji ale čeká závod na 200 metrů prsa a může jedině překvapit.

„Byl to skvělý pocit nastupovat na bazén a slyšet své jméno. Mohla jsem zamávat rodičům domů, užívala jsem si to," radovala se mladá plavkyně Kristýna Horská. Na olympijské hry se kvalifikovala díky prsařské dvoustovce, ale mezi svými disciplínami nerozlišuje. „Krátkou polohovku plavu celý život, dvě stě prsa jsem plavala na začátku kariéry. Pak jsem si od nich dala pauzu, vrátila se k nim a trochu nečekaně se v nich dostala na olympiádu. Ale neříkala bych asi, že je to moje hlavní disciplína," vysvětlila.

Plavkyně Kristýna Horská se v polohovém závodu na 200 metrů na OH do finálové osmičky nedostala. S časem 2:12,85 skončila na 16. místě a zlepšila si osobní rekord o 40 setin.

Ačkoli skončila svěřenkyně Plaveckého klub Slávia VŠ Plzeň na kraulařské dvoustovce na krásném 16. místě, můžeme s nadsázkou říci, že sehrála u postupu své kolegyně Seemanové důležitou roli. Nebýt jí, možná by na závody zaspala.

„Chtěly jsme vstávat co nejdřív, abychom se trochu probudily, přece jen je to nezvyk plavat semifinále takhle ráno. Bára chtěla vstávat v šest, já jsem dávala budík na šest dvacet, přece jen jsem plavala trochu později. Když mi zazvonil, tak jsem byla úplně zmatená, nevěděla jsem, jestli jsem spala tak tvrdě, že jsem neslyšela její budík. A pak se ukázalo, že si ho sama nenastavila a vzbudila jsem ji až já," vyprávěla Horská.

I úspěšné semifinále své parťačky na začátku finálového bloku sledovala. „Měla jsem do svého startu času dost. A sledovala jsem i další závody, nesnažila jsem se být někde v rohu uzavřená do sebe a čekat," dodala Horská.

Trnitá cesta pod olympijské kruhy

Cesta do Tokia byla pro třiadvacetiletou sportovkyni velmi náročná. Ostrý limit Mezinárodní plavecké federace FINA se ji podařilo překonat na podzimním mítinku v Taškentu. Jenže po závodech čelila Uzbecká plavecká federace obvinění, že zmanipulovala některé výsledky. Před květnovým mistrovstvím Evropy to vypadalo, že ani Horské její výkon neuznají.

Seemanová i Horská v sobotu plavaly ve štafetě na 4x100 metrů volný způsob, v které spolu s nimi startovaly Barbora Janíčková a Anika Apostalon. České kvarteto obsadilo předposlední 14. místo.

„Když jsem se dozvěděla, že se mi limit možná nebude počítat, tak se mi trošku zhroutil svět. Bylo to blbé v tom, že to bylo těsně před mistrovstvím Evropy, navíc jsem měla před státnicemi," vzpomínala na nelehké období. Znovu pokořit limit se ji na evropském šampionátu už nepodařilo. I tak byla se svým výkonem spokojená a radost ji udělaly i zvládnuté státnice.

Dobře to nakonec dopadlo i s jejím olympijským startem. „Dva týdny na to jsem se dozvěděla, že se čas bude počítat, ale nebrala jsem to jako samozřejmost a měla jsem ještě měsíc na to zaplavat limit znovu. Dala jsme do toho všechno, ale už jsem to nezvládla. Limit se ale počítal a myslím, že můžu být spokojená," oddechla si. Nyní se už ale plně soustředí na další závody, které jsou na programu už zítra. Kromě Horské se v plavecké disiplíně na 100 m motýlek představí také Plzeňan Jan Šefl, který do soutěže nastoupí tento čtvrtek. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plavecký klub Slávia VŠ Plzeň

Štítky LOH, Tokio, olympiáda, Kristýna Horská, Plzeň, Plavecký klub Slávia VŠ Plzeň, plavec, olympijské hry, Barbora Seemanová, Praha, Evropa, Barbora Janíčková, Anika Apostalon, Jan Šefl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Životní úspěch plavkyně Horské, pokořila osobní rekord a bojovala o finálovou osmičku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.