Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brankář Aleš Hruška se nedohodl na prodloužení smlouvy a opouští úřadujícího mistra FC Viktoria Plzeň

, aktualizováno 31. května 2022, 12:50

Kádr FC Viktoria Plzeň bohužel opouští dlouholetá brankářská jednička Aleš Hruška, kterému na konci června končí smlouva a na jejím prodloužení se obě strany nedohodly. Majitel dvou mistrovských titulů si nyní hledá nové angažmá. Ze Slovenska naopak přichází mladý gólman Martin Jedlička. Novou posilou úřadujícího českého mistra je i šestadvacetiletý záložník Kristi Qose, jenž přichází z Karviné. V Doosan Areně podepsal dvouletý kontrakt.

Aleš Hruška přicházel do Viktorie před pěti lety, když se zranila dlouholetá opora Matúš Kozáčik. Hned v první sezoně se podílel na zisku mistrovského titulu a v té nadcházející si z pozice jedničky zachytal Ligu mistrů. Celkem za Viktorii odchytal 123 zápasů, v nichž si zapsal 43 čistých kont. Na konci právě končící sezony si připsal i svůj druhý ligový titul.

„Vzpomínám si, jak rychle jsme se byli schopni domluvit na jeho příchodu v době, kdy jsme při zranění Matúše Kozáčika rychle sháněli náhradu. S Alešem byla vždy skvělá spolupráce, vypracoval se ve výraznou osobnost na hřišti i v hráčské kabině, která ho vždy uznávala a patřil k jejím zástupcům při většině jednání,“ říká na adresu Aleše Hrušky Adolf Šádek, generální ředitel klubu.

„Na prodloužení smlouvy jsme se nyní nedomluvili. Aleš má navíc stále chuť chytat první ligu, a tak se naše cesty po pěti letech rozchází. Tímto bych mu chtěl poděkovat za vše, co pro klub odvedl a popřát mu mnoho štěstí a úspěchů jak ve fotbalovém, tak i osobním životě. Jsem si jistý, že Aleše čeká ještě hodně odchytaných prvoligových utkání, kvalitu na to rozhodně má,“ říká na adresu brankáře Adolf Šádek, generální ředitel klubu.

„Aleš byl vždy obrovský profesionál, který se maximálně koncentruje na každý trénink i zápas. Byla radost s ním spolupracovat ať už coby kolegou brankářem či později z trenérského pohledu,“ dodává aktuální trenér gólmanů Matúš Kozáčik.

V poslední mistrovské sezoně zasáhl Aleš Hruška do šesti ligových zápasů, odchytal i všechna předkola Evropské konferenční ligy, kde skvělým výkonem v penaltovém rozstřelu pomohl vyřadit například TNS. V paměti fanoušků jistě zůstane i jeho skvělý výkon ve dvojzápase s kyperskou Larnakou, kde se skvělými zákroky zasloužil o postup do základní skupiny Evropské ligy.

Ze Slovenska přichází nový gólman

Jako brankářskou posilu představila v úterý Viktorie Plzeň čtyřiadvacetiletého gólmana Martina Jedličku, který v Doosan Areně podepsal smlouvu na tři roky. Naposledy oblékal dres Dunajské Stredy. „Martin prošel mládežnickými reprezentacemi, ještě v dresu Příbrami odchytal mládežnickou Ligu mistrů, a i na Slovensku zaujal, když se svými kvalitními výkony vypracoval mezi nejlepší brankáře soutěže. Má tedy velkou perspektivu a jsem rád, že jsme se nyní dohodli na jeho angažmá v našem klubu,“ komentuje příchod Adolf Šádek. „Úvod sezony bude velmi náročný, čekají nás boje o Ligu mistrů a zároveň start do nového ligového ročníku. Je tedy důležité mít i na brankářském postu velkou konkurenci a kvalitu,“ doplňuje Adolf Šádek.

„Přestup do Viktorky je pro mě obrovskou výzvou, na kterou se strašně těším. Chtěl jsem se posunout dopředu, a to Plzeň naprosto splňuje. Asi z pěti hráči se znám z reprezentace, takže to hrálo taky důležitou roli v mém rozhodování. Budu se tady cítit jako doma,“ říká po podpisu tříletého kontraktu Martin Jedlička, jenž se nemůže dočkat startu přípravy.

„Strašně se těším, až to všechno začne. Je tady krásný stadion a snem každého kluka je zahrát si jednou Ligu mistrů. Těším se, že budu mít šanci být u toho a pokusit se jí s týmem v předkolech vybojovat,“ těší se na novou výzvu. Martin Jedlička rovněž vyhlíží spolupráci s Jindřichem Staňkem a Mariánem Tvrdoněm. „S Jindrou se známe, je to výborný gólman, od kterého se můžu něco přiučit. Těším se na spolupráci s celým brankářským týmem.“

Novou posilou je také Kristi Qose

Po Václavu Pilařovi vítá Viktoria ve svém kádru dalšího záložníka, tentokrát Kristi Qoseho z Karviné. „Jde o velmi zajímavého hráče, kterého jsme sledovali delší období. V české lize odehrál stabilně tři sezony a věříme, že pro nás bude přínosem,“ uvedl na adresu nového hráče generální ředitel klubu Adolf Šádek.

„Je vysoký, silný a zároveň velmi fotbalový. Jde o posílení středu zálohy, může nastupovat na pozici šestky i výše na osmičce,“ okomentoval Qoseho i trenér Michal Bílek, kterému se bude záložník hlásit společně s ostatními na startu letní přípravy 15. června.

Kristi Qose začínal s dospělým fotbalem v PAOKU Soluň. Působil rovněž na Slovensku, kde si v dresu Ružomberoku vyzkoušel předkola Evropské ligy (8 zápasů/1 gól). Následně se v roce 2019 přesunul do Karviné. V české nejvyšší soutěži odehrál 71 zápasů, v nichž zaznamenal celkem 9 branek a 6 asistencí, přičemž v sezoně 2020/2021 zapsal hned sedm přesných zásahů. V dresu albánské reprezentace nastoupil do kvalifikace o EURO 2020.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Jan Kubíček, FC Viktoria Plzeň

Štítky FC Viktoria Plzeň, Aleš Hruška, odchod Aleše Hrušky, brankářská jednička, nová posila, Kristi Qose, Martin Jedlička, Slovensko, MFK Karviná, Stadion města Plzně, Liga mistrů UEFA, FK Viktoria Žižkov, Matúš Kozáčik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brankář Aleš Hruška se nedohodl na prodloužení smlouvy a opouští úřadujícího mistra FC Viktoria Plzeň  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.