Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňský záložník Mosquera obvinil asistenta trenéra Slavie z rasismu, disciplinární komise už zahájila řízení

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace zahájila řízení s asistentem trenéra Slavie Pavlem Řehákem kvůli podezření, že při utkání 13. kola první ligy hrubě urážel plzeňského záložníka Jhona Mosqueru. Kolumbijský křídelník tmavé pleti po zápase obvinil Řeháka z rasismu, to však komise neprokázala.

Mosquera na konci října v závěru vypjatého utkání na Slavii dostal po druhém napomínání červenou kartu. Po zápase nařkl Řeháka z rasistické urážky, kterou slyšel cestou do kabiny, když opouštěl hřiště. Plzeňský klub se za něj postavil, naopak Řehák rasismus popírá. „Plzeňského hráče Jhona Mosqueru jsem nikdy neoznačil slovem „monkey“, ale ani žádným jiným výrazem, který by mohl vyvolat jakýkoli rasistický dojem či by měl jakýkoli rasistický podtext. V průběhu hráčské kariéry jsem působil několik let v zahraničí, mezi hráči a trenéry jiných národností a různých kultur mám mnoho celoživotních přátel, nejsem rasista a rasismus odsuzuji," napsal Pavel Řehák v listopadovém prohlášení. 

Disciplinární komise se incidentem dlouho zabývala. „Komise provedla velmi rozsáhlé šetření událostí souvisejících s utkáním Plzně na Slavii, při kterém na několika svých předchozích zasedáních vyslechla zúčastněné osoby a opakovaně zhlédla video a audio záznamy zachycující zejména události kolem vyloučení hráče Mosquery a jeho odchodu ze hřiště," uvedl v komuniké předseda disciplinární komise Richard Baček.

Svá vyjádření komisi poskytli čtvrtý rozhodčí i příslušníci obou družstev, kteří se pohybovali v blízkosti hráče Mosquery i asistenta trenéra Řeháka při odchodu vyloučeného hráče ze hřiště. V rámci předběžného šetření se podezření na rasistické projevy pana Řeháka nepodařilo prokázat. Nicméně komise z dostupných materiálů a svědectví pojala významné podezření, že pan Řehák použil směrem k hráči Mosquerovi opakované hrubé urážky v cizím jazyce, které však neměly rasistický podtext," doplnil Baček.

Případný trest vynese komise až v novém roce, dalším zasedání má vzhledem k zimní přestávce naplánované na 3. února. Zápas Slavie s Plzní byl velmi vyostřený. Vedle Mosquery dostali od rozhodčího Pavla Fraňka červenou kartu další dva hráči Západočechů Radim Řezník a Luděk Pernica a Pražané v dlouhé přesilovce zvítězili 2:0. Viktoria Plzeň dostala pokutu 25 tisíc korun za porušení povinnosti pořadatele v domácím utkání s Libercem, při němž fanoušci použili zakázanou pyrotechniku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FCVP/Ladislav Nussbauer

Štítky FC Viktoria Plzeň, fotbal, Pavel Řehák, rasismus, disciplinární komise, Slavia, Mosquera, SK Slavia Praha, FC Slovan Liberec, Radim Řezník, Luděk Pernica, Pavel Franěk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Plzeňský záložník Mosquera obvinil asistenta trenéra Slavie z rasismu, disciplinární komise už zahájila řízení  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.