Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kulaté výročí fotbalový klub oslavuje speciální sérií poštovních známek

Fanoušci plzeňského fotbalu i filatelisté se mohou zaradovat. K prodeji už je limitované edice 25 poštovních známek, které mapují historii klubu i jeho největší úspěchy. Získat tak můžete připomínku duelu s Juventusem z roku 1935 či titul pro Čišu. Viktoria Plzeň slaví v letošním roce 110. výročí a v rámci oslav odhalila nové pamětní destičky a pro veřejnost připravila také naučnou stezku.

Limitovaná edice 25 poštovních známek vznikla ve spolupráci se známým tvůrcem známek Milanem Bauerem. „Těší mě, že jsem mohl navrhovat design poštovních známek Viktorie Plzeň mapující 110 let tohoto sportovního fenoménu z mého rodného města,“ říká.

„Náš klub se dlouhodobě zapojuje do projektů, které mají i mimo-sportovní přesah, což mě těší. Poštovní známky jsou na českém sportovním poli unikátem a věřím, že se fanouškům budou líbit,“ uvedl generální ředitel klubu Adolf Šádek.

První pětice poštovních známek mapuje nejstarší klubovou historii od roku 1911 až po rok 1971, kdy do Plzně zavítal tehdy zřejmě nejlepší světový tým-Bayern Mnichov s Franzem Beckenbauerem.

Na tyto okamžiky zavzpomínal kapitán tehdejší Škody Plzeň František Plass. „Byl to pro nás všechny velký svátek. Bayern měl mužstvo plné hvězd a nás nikdo pořádně neznal. Soupeř nás samozřejmě strašně podcenil, vůbec si nepřipouštěli, že by s nějakou Plzní mohli klopýtnout. A nakonec z toho byla jen těsná prohra 0:1. Kdybych dal mojí šanci, kdy jsem trefil břevno, mohlo to být ještě lepší,“ vzpomíná.

Druhá pětice poštovních známek připomíná všechny tituly v historii klubu, počínaje tím prvním v roce 2011 až po zatím poslední v roce 2018. Třetí série známek se věnuje místům, kde je klub doma, tedy Plzni. Na známkách tak zájemci najdou ikonickou katedrálu, pivovar a samozřejmě fotbalový stadion. Předposlední pětice se věnuje velkým klubovým úspěchům uplynulé dekády. Závěrečná edice připomene tři velká vítězství v evropských pohárech a dva atraktivní duely v Lize mistrů. 

Známky si mohou lidé zakoupit v rámci speciálních výročních produktů nebo osobně ve Viktoria shopu. Přednostní rezervace mohli využít majitelé permanentek. Detaily naleznete ZDE.

Známky pokřtily klubové legendy: David Limberský, Marek Bakoš, Pavel Horváth, Daniel Kolář, František Plass a tvůrce známek Milan Bauer.

„Známky jsou opravdu hezké. Zachycují nejdůležitější momenty klubu, je to krásná vzpomínka a hezký suvenýr pro fanoušky,“ kvituje David Limberský. Podobný názor má také Daniel Kolář: „Je to dobrý nápad! Nikdy by mě nenapadlo, že budu na nějaké poštovní známce. Jsem za to rád a určitě na to budu hrdě vzpomínat i v budoucnu.“

S humorem okomentoval známky také Pavel Horváth. „Jako řezník bych se na známku určitě nikdy nedostal, takže jsem rád, že jsem se začal věnovat fotbalu a je z toho například i poštovní známka,“ dodal se smíchem.

Při slavnostním křtu byla na místě k dispozici také příležitostní přepážka České pošty se speciálním razítkem data 30. 6. pouze pro tuto akci. Někteří z fanoušků tak dostali možnost poslat produkt s obálkou přímo k sobě domů či někomu jinému jako překvapení. Viktoriánům byly navíc po celé odpoledne otevřeny i Klubové prostory s trofejemi, kde si mohli prohlédnout i zvětšeniny všech známek.

110 let od založení klubu si bude Viktoria Plzeň připomínat v průběhu celého roku. Oslavy se promítnou i do podoby nových dresů pro sezonu 2021/2022, které budou představeny v červenci. V plánu je na podzim i výroční zápas, esportový turnaj pro středoškoláky, besedy na základních školách v rámci projektu Viktorka do škol či speciální video seriál věnující se historii klubu.

FC Viktoria Plzeň slaví 110 let od svého založení, klub odhalil pamětní destičky svým legendám

Na Pamětním místě Brány borců odhalila Viktoria Plzeň u příležitosti oslav 110. výročí založení klubu nové destičky Mariána Čišovského, Davida Bystroně a věrných fanoušků, kteří nás předčasně opustili. Pro veřejnost byla slavnostně otevřena...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FCVP/Ladislav Nussbauer | Zdroj FC Viktoria Plzeň

Štítky FC Viktoria Plzeň, známky, výročí, poštovní známky, 110, poštovní známka, historie, Juventus FC, FC Bayern München, Pavel Horváth, David Limberský, Daniel Kolář, František Plass, Liga mistrů UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulaté výročí fotbalový klub oslavuje speciální sérií poštovních známek  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.