Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žádné kurzy ani vystoupení, taneční škola nesouhlasí s opětovným uzavřením

Dodržujeme veškerá hygienická opatření, zatím se u nás od března nikdo nenakazil a stejně naše činnost vadí, říká zakladatelka a lektorka projektu Tanec v Plzni Jana Kučerová. I proto se zapojila do iniciativy Klik za fair play, která upozorňuje, že je důležité myslet také na to, co s námi udělá dlouhodobý nedostatek pohybu, to platí zejména u dětí, které teď místo tréninků na sportovištích sedí doma u televize nebo nad domácími úkoly.

Obecně se říká, že pohyb léčí a svůj vliv má podle psychologů i na náš duševní stav. Kdo pravidelně sportuje má menší problémy se spánkem a lépe zvládá stresové situace. Jenže, amatérský sport byl od jara zavřený na bezmála čtyři měsíce, poslední uvolnění přitom přišlo teprve 3. prosince a nyní se opět musí uzavřít. S tím nesouhlasí autoři iniciativy Klik za fair play, ke které se připojila i taneční škola Tanec v Plzni.

Již potřetí nám v pátek vládní nařízení znemožní činnost naší taneční školy. Přitom není prokázáno, že při sportovních aktivitách dochází k masivnímu šíření. Připojení k výzvě nám umožní být vidět a slyšet, aby si poslanci a senátoři všimli hromadné výzvy po vzoru restaurací a maloobchodu. Bohužel zdravý rozum u většiny zákonodárců chybí, veškeré zákazy a omezení berou v potaz jen epidemiology a to, že lidé jsou na tom psychicky špatně nikoho moc nezajímá,“ říká zakladatelka taneční školy Jana Kučerová.

Kurzy tak na čtyři měsíce zcela odpadly, tím přišla škola o řadu klientů, kteří se po znovuotevření již nevrátili. Někdo měl strach, někdo měl pocit, že vše naučené už zapomněl a nemá smysl začínat znovu. Nastudované choreografie ani není, kde prezentovat.

„Neměli jsme doteď moc prostoru a síly k vyjednávání. Bylo by dobré, aby se nebrala v potaz jen čísla a grafy, ale i psychické a fyzické zdraví obyvatel. Proč tohle hledisko je tak málo zohledňováno. Je přeci nadmíru jasné, že sport je pro lidi lékem a není ho potřeba zakazovat. Všichni chápeme, že tu pandemie je a že tu ještě nějaký čas bude. I proto dodržujeme veškerá hygienická opatření - 10 lidí na kurzu, roušky, nestřídáme partnery, rozestupy, často větráme. Zatím se u nás od března nikdo nenakazil a stejně naše činnost vadí,“ podivuje se Kučerová.

Iniciativa volá po trvalém otevření sportovního sektoru

Zakladatelé Klik za fair play už sepsali dopis politikům a ve facebookové skupině už mají přes 26 tisíc příznivců. Podle autorů iniciativy tato vládní opatření ohrožují děti a mládež. Ve svých tvrzeních se opírají o studie řady evropských zemí.

„Ve fitness sektoru bylo prokázáno pouze 0,87 procenta nakažených případů ve světě, v ČR v první vlně pouze 23 případů. Není možné, abychom vedli děti k pasivním 'aktivitám', jako je sledování TV, PC, mobilní telefony apod., místo toho, aby se věnovaly sportovním aktivitám. Do budoucna nám tento trend přinese další komplikace v podobě nemocných osob s civilizačními chorobami, jako je obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak a jiné, které vycházejí z nedostatku pohybu a nezdravého životního stylu," uvedli zakladatelé iniciativy Jan Pravda a Roman Ondrášek.

Sport navíc nedosáhl na takové kompenzace jako jiná postižená odvětví. Vláda v této krizové době nepodporuje aktivní pohyb obyvatelstva s výjimkou individuálních aktivit venku. Podle odborníků to má negativní dopady zejména na děti, které navíc přicházejí o přirozený pohyb častou distanční výukou.

„Není možné, abychom vedli děti k pasivním 'aktivitám', jako je sledování TV, PC, mobilní telefony apod., místo toho, aby se věnovaly sportovním aktivitám. Do budoucna nám tento trend přinese další komplikace v podobě nemocných osob s civilizačními chorobami, jako je obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak a jiné, které vycházejí z nedostatku pohybu a nezdravého životního stylu," uvedli zakladatelé iniciativy.

Jedním z rizikových faktorů u výskytu covid-19 je právě obezita. „Není možné chránit nemocné tím, že zdravé necháme doma sedět, protože tím znovu generujeme nemocné," píší na závěrem organizátoři.

Akci chce podpořit i řada fitcenter, která tak zůstanou od pátku do neděle otevřená. Lidé budou moci přijít vyjádřit svou podporu symbolickým klikem nebo finančním darem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tanec v Plzni

Štítky sport, koronavirus, covid-19, opatření, iniciativa, Klik za fair play, Tanec v Plzni, taneční škola, Jana Osbornová-Kosinová, Plzeň, obezita, Jan Pravda, Česko, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádné kurzy ani vystoupení, taneční škola nesouhlasí s opětovným uzavřením  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.