Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Omluvy za způsobení trýznivé smrti poníka se farmapark od návštěvníka nedočkal, už padlo trestní oznámení

Doslova celou republiku obletěl a šokoval případ nebohé klisničky Pepiny z Farmaparku u Toma nedaleko Plzně, kterou nezodpovědní návštěvníci nakrmili jedovatým trnovníkem. Oblíbený poník pak umíral v krutých bolestech. Na podnět majitele farmaparku se teď bude případem zabývat policie.

„Vzhledem k tomu, že k dnešnímu dni jsme nedostali žádnou omluvu, tak jsme prostřednictvím našeho právního zástupce zaslali Okresnímu státnímu zastupitelství Trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat a jsme připraveni poskytnout kamerové záznamy a veškeré informace k události. Tento týden pro nás byl absolutně nejnáročnější, který jsme kdy zažili,“ uvedl zakladatel farmaparku Tomáš Urbánek.

Účelem farmaparku je podle slov zakladatele vzdělávání dětí i dospělých v oblasti chovu zvířat a životního prostředí. „Proto je i naší "povinností" dát mnohem více energie do informování veřejnosti, jak se správně chovat ke zvířátkům. Proto spouštíme kampaň #zapepinu, jejímž cílem je zabránit tomu, aby se neopakovalo, že někdo „v dobré víře“ ublíží zvířeti. Pokud nám chce někdo našem úsilí pomoci, šiřte prosím informační leták ve fotkách, ze kterého je zřejmé, že „I jedna větvička může zabít,“ apeluje na veřejnost Urbánek s tím, že letáky a fotografie s hashtagem #zapepinu mohou sdílet na sociálních sítích.

Co přesně se ve farmaparku stalo? „Ze zcela nepochopitelných důvodů starší pár s vnučkou natrhal větvičky akátu z lesa a přes ohradu krmili naše poníky. Vedle cedulky: Nekrmit! I přes včasný zásah ošetřovatelky, která doslova vytahovala ostnaté větvičky akátu z krku třem poníkům, bylo jasné, že je potřeba jednat,“ popisuje otřesný zážitek Urbánek.

Oblíbený poník umíral ve strašlivých bolestech, návštěvníci farmaparku ho nakrmili pichlavým akátem

Naprosto nepochopitelně se zachovali návštěvníci populárního Farmaparku u Toma nedaleko Plzně. I přes upozornění a nápisy, že nemají zvířata krmit, strkal starší pár s vnučkou poníkům do ohrady jedovatý trnovník. Ošetřovatelé sice stihli...

Veterinářka pak bojovala o život poníka dlouhé hodiny. „I přes veškerá analgetika došlo ke kolikovému stavu, kdy se zastavila střeva. Stav poníka se nezlepšoval i přes všechno zavodňování a ředění toxinu. Ponička trpěla bolestí a bylo jí hrozně špatně. Utráceli jsme ji před šestou ráno. U poníka stačí velmi málo, pár gramů, aby k tomuto stavu došlo,“ řekla Plzeňské Drbně veterinářka Markéta Tučková.

Zdrceného majitele farmaparku i jeho zaměstnance nejvíce šokovalo, že byl někdo schopný zvířata krmit pichlavou rostlinou, kterou je i tak problém utrhnout. „Chápu, že děti hodně věcem nerozumí, ale že dospělý člověk je schopný tohle udělat jsem opravdu nečekal,“ svěřil se Urbánek naší redakci. Krmení zvířat bez vědomí majitele a porušení zákazu krmení se může považovat za trestný čin týrání zvířete. Nezodpovědní návštěvníci, kteří mají život poníka na svědomí z parku odešli. Je jen otázkou času, kdy se je vzhledem k zajištěnému důkaznímu materiálu podaří identifikovat.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Farmapark u Toma

Štítky #zapepinu, Farmapark u Toma, zoopark, otrava, veterinářka, otrava koně, krmení koní, Tomáš Urbánek, Ledce u Plzně, poník, trnovník, trestní oznámení, smrt, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omluvy za způsobení trýznivé smrti poníka se farmapark od návštěvníka nedočkal, už padlo trestní oznámení  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.