Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Soud odmítl dovolání podnikatele, který podvedl fotbalisty Limberského s Daridou a obral je o miliony

Nejvyšší soud odmítl dovolání podnikatele Čeňka Pazderky, jenž si má odpykat sedm let za podvody a zpronevěru. O peníze připravil někdejší fotbalové reprezentanty a viktoriány Davida Limberského a Vladimíra Daridu. Stalo se tak při transakcích s auty. Měl by jim také uhradit škodu. Soud rozhodoval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil ve své databázi odůvodnění.

"Ze skutkových zjištění neplyne, že by se jednalo o legální obchodní transakce, jak obviněný tvrdil, protože z nich jsou patrné zcela jiné okolnosti," stojí v usnesení. Pazderka má možnost obrátit se na Ústavní soud, musel by argumentovat porušením základních práv. Letos v lednu po Pazderkovi pátrala policie, vězení se vyhýbal. Nyní už v pátrání podle policejního webu nefiguruje.

Soud v Plzni ani Vrchní soud v Praze neměly o Pazderkově vině pochybnosti. "Zmocňoval se cizích finančních prostředků, ať šlo o přítele, jehož důvěřivosti zneužil, nebo o obchodního partnera, nebo o osobu, která mu byla doporučena k obchodu," shrnula loni v prosinci Pazderkovo počínání předsedkyně odvolacího senátu Lenka Konopová.

Soud potvrdil sedmiletý trest podvodníkovi, který obral o miliony fotbalistu Limberského

Pražský vrchní soud pravomocně potvrdil trest pro podnikatele Čeňka Pazderku, který připravil o více než pět milionů korun bývalou hvězdu plzeňské Viktorie Davida Limberského. Při obchodech s auty okradl o statisíce i dalšího fotbalistu Vladimíra...

Zneužitým přítelem byl tehdejší hráč prvoligové Viktorie Plzeň Limberský. Pazderka od něj postupně vylákal miliony a tvrdil mu, že peníze použije na nákup luxusních aut, která se ziskem prodá. „Měl jsem nějaké peníze, chtěl jsem si přivydělat. Čenda vždycky určoval, kolik mu mám poslat. Já jsem se věnoval fotbalu," řekl k tomu v minulosti David Limberský u plzeňského krajského soudu. Za celou dobu ale od Pazderky dostal jen 150 tisíc korun. Hráč na sebe také nechal napsat několik úvěrových smluv na auta, která nepoužíval. Splátky měl podle dohody platit Pazderka, leasingové společnosti ale urgovaly Limberského.

O další peníze podle spisu připravil obžalovaný Limberského při zajišťování opravy luxusního auta Bentley, které fotbalista v roce 2015 opilý naboural v Praze. Hráč mu proto poslal jako zálohu 1,5 milionu. Pazderka ale zaplatil firmě, která opravu prováděla, jen přes 1,1 milionu a zbývající peníze nevrátil. Fotbalového obránce pak připravil navíc ještě o 55 tisíc korun, za něž sliboval nové zimní pneumatiky na opravovaný vůz.

Podvodně Pazderka připravil o peníze i Daridu. Podnikatel slíbil hráči berlínské Herthy a bývalému kapitánovi fotbalové reprezentace zprostředkování prodeje jeho vozu BMW. Auto skutečně prodal, sportovci ale odevzdal jen část peněz.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky soud, Limberský, podvedl Limberského, podvodník okradl fotbalisty, Darida, David Limberský, Vladimír Darida, peníze, fotbal, FC Viktoria Plzeň, Vrchní soud v Praze, BMW, fotbalista, Hertha BSC Berlin, Bentley

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud odmítl dovolání podnikatele, který podvedl fotbalisty Limberského s Daridou a obral je o miliony  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.