Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie ukončila vyšetřování incidentu na Babišově mítinku v Domažlicích, poprala se tam jeho fanynka s odpůrkyní

, aktualizováno 19. srpna 2022, 13:58

Incident dvou žen, které se spolu popraly během mítinku Andreje Babiše v Domažlicích má policejní dohru. A řešit se bude i postup policie. Potyčku natočilo několik lidí na mobilní telefony. Je na ní zachyceno, jak starší žena z řad příznivců Babiše hrubě zaútočila na mladší ženu, pískající neustále na píšťalku. Ta se bránila tím, že útočnici kousla do ruky a pokračovala v pískání.

„Zúčastněné osoby podaly vysvětlení, policisté vyhodnocovali získané záznamy z mobilních telefonů a prováděli další šetření. V současné době oznámili přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a podle zákona o právu shromažďovacím správnímu orgánu k projednání,“ informovala o případu policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Proti přítomnosti Andreje Babiše protestovala pískáním na píšťalku domažlická podnikatelka Petra Vavříková. Ta také podala kárnou žalobu na zasahující policisty. „Stalo se tak vzhledem k jejich chování, protože na policejní stanici jsem byla odvezená já, jako napadená a nikoliv osoba, která mě napadla. Můj právník podal kárnou žalobu a čekáme, co policie vyšetří. V případě, že budu i já řešena za přestupek, tak podáme také žalobu. Nedorazila ani omluva od té paní, co mě napadla, ani od jejího syna, který je místostarostou Domažlic,“ řekla pro Plzeňskou Drbnu Petra Vavříková.

Domažlická podnikatelka dále konstatovala, že mítinky Andreje Babiše svědčí o neskutečně narůstající agresivitě jeho příznivců. „Mají pocit, že si mohou všechno dovolit. Toto jejich chování v nich ještě více prohlubuje právě Babiš. Já jsem byla napadena v Domažlicích také kvůli tomu, že Babiš těm lidem řekl, pokud ho chtějí slyšet, tak si mají odtáhnout protestující demonstranty. Podněcuje je k tomuto násilí a policie to neřeší. Pokud budu muset platit pokutu, jsem na to právně připravená. Na tento politický mítink mohli přijít jak příznivci, tak i odpůrci. Bylo to na veřejně přístupném místě,“ uvedla Vavříková.

A co přesně se koncem června na mýtinku na náměstí v Domažlicích stalo? „Když jsem přišla před začátkem akce na náměstí, několik lidí tam už nadávalo staršímu pánovi, který měl v ruce transparent. Ten mu později příznivci Babiše rozšlapali. Přišel za námi promotér akce a snažil se nás dostat pryč od kašny. Říkal, že má zaplacené to místo. Ale já vím, že to bylo jen ohlášené v rámci mítinku nebo kampaně. Řekl mi, že když neodejdu, tak zavolá policii,“ uvedla Vavříková.

„My jsme začali pískat, stála jsem dva metry od toho kroužku příznivců, nelezla jsem mezi ně. Kdo chtěl Babiše slyšet, tak si přešel na druhou stranu toho auta a mohl ho slyšet. Říkali mi, že neslyší, když pískám, tak jsem ji říkala ať si přejdou. Začali mi nadávat sprostě, vyvrcholilo to tím, že napadali toho staršího pána mě také. Já pořád pískala, asi 25 minut, tak se do mě pustil nejprve jeden pán, zatlačil mi prsty ruky do ohryzku, od té doby chraptím. Toho jsem kousla jako prvního,“ líčila událost domažlická podnikatelka.

Čtyři minuty poté napadla Vavříkovou paní Miloslava Wiesnerová, která je shodou okolností matkou druhého místostarosty Domažlic Radka Wiesnera (ANO), jenž se na mítinku organizačně podílel. „Pořád na mě někdo sahal. Ona mi pak tu píšťalku sebrala, vzala jsem si náhradní. Ona tu píšťalku zahodila a údajně s ní trefila Babiše do hlavy. Chytla mě loktem pod rukou, škubla se mnou, křuplo mi v krční páteři, tak jsem ji hryzla. Jediná obrana bylo to kousnutí. Přišel tam pán z ochranky v růžové košili, začali mi vyhrožovat, že zavolají policii,“ popsala útok Vavříková.

Na místo pak přijela městská i státní policie, která ji Vavříkovou na služebnu. Žena dále uvedla, že ji mrzí, že přítomný místostarosta města přihlížel po celou dobu agresivnímu jednání příznivců Babiše a nezasáhl. Žena, která napadla Vavříkovou, uvedla pro server Novinky.cz, že svého činu lituje. „Udeřila jsem paní v sebeobraně, protože se mi silně zakousla do ruky, když jsem jí sebrala píšťalku. Hrozně to bolelo, byla to podvědomá reakce. Na ruce mám zánět a modřiny,“ řekla Miloslava Wiesnerová. Novinky.cz citovaly i místostarostu Domažlic, syna paní Wiesnerové, který se k případu také vyjádřil. „Celé se to odehrálo tak rychle, že jsem nestačil nic udělat. Paní Vavříkovou jsem před incidentem několikrát žádal, aby nepískala. Účastníci si na ni stěžovali. Situace mě mrzí,“ uzavřel Radek Wiesner.

----------------------------------------------------------------------------------------------

S ohledem na ustanovení § 10 odst. 1 a § 12 odst. 3 zákona č. 46/2000 Sb., tiskový zákon, uveřejňujeme v této kauze v plném znění reakci Miloslavy Wiesnerové
„Uvádím, že tvrzení paní Vavříkové o tom, že jsem ji napadla na meatingu pana Andreje Babiše jsou nepravdivá a smyšlená. Paní Vavříkovou jsem nenapadla, jen jsem reagovala v sebeobraně v úleku z toho, že mě paní Vavříková kousla do ruky, když svým pískotem obtěžovala účastníky setkání s panem Babišem. Věc dále řeší Městský úřad Domažlice ve správním řízení, když na základě výsledků tohoto přestupkového řízení zvažuji další právní kroky k obraně proti křivému nařčení z toho, že jsem měla paní Vavříkovou napadnout s tím, že jsem přesvědčena o tom, že paní Vavříková účelově zveřejňuje nepravdivé informace s cílem mě a členy mé rodiny poškodit."

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Foto Petra Fenclová / Twitter, koláž Plzeňská Drbna

Štítky mítink Andreje Babiše, konflikt na mítinku, odpůrci Babiše, přiznivci Babiše, napadená odpůrkyně Babiše, Andrej Babiš, policie, Domažlice, Radek Wiesner, žaloba, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie ukončila vyšetřování incidentu na Babišově mítinku v Domažlicích, poprala se tam jeho fanynka s odpůrkyní  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.