Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muž strkal podomácku vytištěné peníze do vkladových bankomatů, přístroje padělky ihned rozpoznaly

Velmi nešťastným způsobem si chtěl přijít k penězům podvodník z Holýšova. Na multifunkční tiskárně vytvořil celkem 72 falešných bankovek. Posléze s nimi platil v obchodech a na čerpacích stanicích na Plzeňsku a v Praze. Doma vytištěné peníze si pak chtěl uložit na účet prostřednictvím vkladových bankomatů. Muži ovšem už nedošlo, že přístroj umí padělky rozpoznat.

Trestnímu stíhání čelí jednačtyřicetiletý muž z Holýšova, kterého kriminalisté obvinili ze zločinu padělání a poměnění peněz. „Obviněný muž ve svém bydlišti v úmyslu získat majetkový prospěch vyrobil reprografickým tiskem za využití multifunkční tiskárny celkem 46 kusů padělků dvoutisícové bankovky a dále 26 kusů padělků bankovky nominální hodnoty 1 000 korun,“ popisuje policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Padělky poté uvedl do oběhu a platil jimi v obchodech a na pumpách. Také se je pokoušel přes vkladové bankomaty vložit na účet. „Padělané bankovky byly zjištěny při kontrolách tržeb a také validátorem bankovek bankomatu. V průběhu vkládání peněz totiž probíhá kontrola pravosti a platnosti bankovek dle zákona. V případě, že bankovky jsou zadrženy z důvodu podezření na jejich padělání nebo z důvodu nestandardního poškození, nejsou započítány do vkladu a jsou následně zaslány do České národní banky k posouzení pravosti,“ vysvětluje mluvčí.

A přesně to se stalo i v tomto případě. Banka je pak schopná snadno určit, ze kterých vkladových transakcí bankovky pocházejí a také na jaký účet měly putovat. Všechny tyto stopy dovedly kriminalisty až k padělateli na jižním Plzeňsku. Muž se policistům ke všemu přiznal a uvedl, že chtěl takto vyřešit svou rodinnou a finanční situaci. Nyní mu hrozí až osm let vězení.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto koláž redakce (Jan Luxík + PČR)

Štítky padělání bankovek, padělky, falešné bankovky, vkladový bankomat, peníze, bankomat, Plzeňský kraj, Holýšov, Praha, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž strkal podomácku vytištěné peníze do vkladových bankomatů, přístroje padělky ihned rozpoznaly  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.