Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za tragickou smrt krále Zmizelé Šumavy při nešťastném lyžování padlo obvinění z usmrcení z nedbalosti

V souvislostí s tragickou smrtí krále Zmizelé Šumavy Emila Kintzla policie stíhá muže z Berouna pro přečin usmrcení z nedbalosti. Dva lyžaři se letos v březnu srazili v malé rychlosti při lyžování na sjezdovce v Kašperských Horách. Na následky těžkého zranění pak zemřel v plzeňské nemocnici slavný znalec Šumavy. Druhému lyžaři hrozí v případě prokázání viny až tříletý trest vězení.

Při lyžování na sjezdovce v Kašperských Horách měl dvaapadesátiletý muž z Berouna podle policejních vyšetřovatelů porušit tři pravidla chování pro lyžaře vydaná Mezinárodní lyžařskou federací FIS, která jsou pro lyžaře na sjezdových tratích závazná. Policisté si ve věci vyžádali znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví soudní lékařství i oboru sport, odvětví lyžování.

„Dne 12. března letošního roku před jedenáctou hodinou dopoledne při sjíždění sjezdovky v lyžařském areálu včas nezareagoval na zprava přijíždějícího lyžaře, kterým byl osmaosmdesátiletý muž z Kašperskohorska, jenž přejížděl svahem šikmo a došlo k bočnímu nárazu a jejich pádu. Starší muž utrpěl zranění, se kterým byl leteckou záchrannou službou transportován do nemocnice, kde o dva dny později na následky zranění zemřel,“ uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová.

Podle znalce mladší lyžař při jízdě důsledně nesledoval situaci a nestačil včas zareagovat na druhého jezdce. Oba lyžaři se snažili srážce na poslední chvíli vyhnout, což už se jim bohužel nepodařilo. Nehoda se stala při malé rychlosti obou lyžařů, ani jeden z nich nejel nějak rychle a riskantně.

Stovky lidí vyprovodily na poslední cestu Emila Kintzla, navždy zůstane šumavskou legendou

Do posledního místečka zaplnili v pátek lidé kostel sv. Markéty v Kašperských Horách a další obrovský dav čekal venku. Šumava se loučila se svojí legendou. Stovky lidí přišly vyprovodit na poslední cestu Emila Kintzla, velkého milovníka Šumavy,...

Šumavský pedagog, spisovatel, autor Zmizelé Šumavy, lyžař, trenér, člen Horské služby, ale i topič, tím vším byl Emil Kintzl. Zemřel krátce po svých 88. narozeninách. Den před tragickou nehodou přednášel o Šumavě ve zcela zaplněném Enviromentálním centru v Železné Rudě o milované Šumavě a o den dříve natáčel poslední díl svého pořadu o Šumavě.

Do roku 1975 učil Emil Kintzl na základní škole v Kašperských Horách, odkud musel odejít na základě třídně-politických prověrek, když se dostal do konfliktu s tehdejším vládnoucím komunistickým režimem. Na dlouhá léta skončil Kintzl jako topič v kotelně kašperskohorské Okuly. Tam byl až do roku 1990. Po celou dobu se věnoval lyžování, působil jako trenér i člen Horské služby. A hlavně psal články i knihy o své milované Šumavě, přednášel a natáčel nesmírně populární pořad Zmizelá Šumava.

V kriminálním seriálu Policie Modrava vystupovala postava Emila Kintzla, kterého tam ztvárnil herec Ladislav Mrkvička. Sám Emil Kintzl se jako komparsista objevil téměř v každém dílu tohoto seriálu. Při jeho vzniku působil i jako poradce. Ještě před týdnem se Kintzl zúčastnil na lyžích v dobovém kostýmu sranda závodu v Kašperských horách.    

Bohužel to nebyla první lyžařská tragédie, která Emila Kintzla postihla. Koncem sedmdesátých let minulého století zahynul na následky těžkého zranění jeho syn Petr. V Krkonoších při tréninku na závod ve sjezdu talentovaný a úspěšný lyžař Petr vyletěl ze sjezdovky a narazil do stromu.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto We Love Šumava

Štítky smrt krále Zmizelé Šumavy, Emil Kintzl, obvinění z usmrcení z nedbalosti, Šumava, lyžař, lyžování, úraz, Kašperské Hory, Beroun, Ladislav Mrkvička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za tragickou smrt krále Zmizelé Šumavy při nešťastném lyžování padlo obvinění z usmrcení z nedbalosti  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.