Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalý poslanec Škárka neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, podmínka za nenávistné výroky platí

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Jaroslava Škárky, bývalého poslance a člena politického uskupení Věci veřejné. Loni mu soud uložil podmínku za nenávistné výroky o nedonošených dětech, mentálně postižených lidech a neziskových organizacích.

Původně byl Škárka odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu s dvouletou zkušební lhůtou, soud mu ale snížil trest na deset měsíců se zkušební lhůtou jeden a půl roku. Škárka na svém facebooku označil předčasně narozené děti za "nevyvinuté zrůdy," kterých by se měl stát zbavit. I když se za svůj post omluvil, přišel o práci ve Vězeňské službě, kde pěl let pracoval jako vychovatel odsouzených.

Škárka se hájil tvrzením, že jen vyslovil "alternativní názor" ve snaze "probudit společnost". Podle NS šlo o urážlivé výroky, které vzbuzují nenávist a překračují meze svobody projevu. Soud nyní zpřístupnil na svém webu odůvodnění verdiktu. Za podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod hrozilo bývalému politikovi až tříleté vězení. „Nepovažuji za správné, aby tato společnost udělovala tresty za odlišný názor," řekl loni Škárka na odchodu ze soudní síně.

Škárka napsal na svém facebookovém profilu, že předčasně narozené děti "budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží". „Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály," poznamenal. Stát se podle něj "musí probrat a zbavit se zbytečných lidí". „Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmí být společností protežováni. Zbavme se zbytečných,“ vyzval Jaroslav Škárka.

Už dříve vyjádřil Škárka lítost nad expresivní formou svého vyjádření a omluvil se. Obsah ale hájil. Chtěl prý otevřít diskusi o daných tématech, což zopakoval i v dovolání k NS. Před soudem také Škárka uvedl, že příspěvek psal pod vlivem většího množství vypitého vína. Podle obhajoby možná překročil hranice vkusu, nikoliv však meze svobody projevu. Nechtěl prý rozsévat nenávist, ale bez obalu vyslovit alternativní názory a "útočit přímo na jádro problému.“

NS neuvěřil, že jde jen o alternativní názor

„Z obsahu předmětného článku je nepochybné, že se nejedná o pouhý 'alternativní názor' na problematiku nedonošených dětí a mentálně zaostalých jedinců, vedený snahou 'probudit společnost', ani o kritiku systému fungování neziskových organizací, inkluze a dalších problémů," reagoval v usnesení NS. Příspěvek podle soudu urážel hrubým způsobem různé skupiny lidí a opakovaně vyzýval majoritu, aby se jich zbavila.

„Pokud obviněný namítá, že nezamýšlel podněcovat nenávist ve společnosti, je třeba si položit otázku, co tedy měl na mysli opakovanými výzvami k tomu, aby se společnost zbavila 'zbytečných lidí, kteří jsou pro společnost pouze přítěží'," stojí v usnesení.

Škárka v minulosti před soudem také citoval i z naučného slovníku z roku 1976, který slovo "zrůda", které použil, vysvětluje jako plod postižený malformacemi, nevyvinutý. „Tedy nevidím důvod, proč by slovo zrůda jako terminus technicus mělo být trestné," řekl tehdy. Nesouhlasně se vyjádřil i k zařazování například vážně mentálně postižených dětí do běžné školní výuky. „Lituji té formy, té opravdu lituji, nicméně za svůj názor, že inkluze je špatná, systém fungování neziskovek je špatný, za tím názorem si stojím," řekl vystudovaný pedagog Škárka.

Jen několik hodin od publikování textu, ze který byl později Škárka později žalován svých výroků na facebooku hořce litoval a sypal si popel na hlavu. „Udělal jsem špatné vyjádření a musím za to nést odpovědnost,“ řekl tehdy Škárka novinářům. V prohlášení na facebooku dále Škárka uvedl, že jeho text neměl být urážlivý a že chtěl expresivnější formou pouze vyburcovat společnost z apatie. „Uznávám, že jsem některé formulace měl volit lépe, a za to se tedy omlouvám," napsal.

„I já jsem se narodil jako nedonošené dítě v sedmém měsíci, a tak jsem rozhodně můj předchozí text nemínil nijak negativně a útočně," sdělil. Jeho záměrem prý bylo poukázat na to, že plod, který se podaří zachránit ve třetím měsíci, zákonitě nemá potřebně vyvinuté všechny orgány, což může být do budoucna zdrojem zdravotních a mentálních komplikací, napsal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky soud, nejvyšší soud, Jaroslav Škárka, odvolání, nenávistné výroky, Facebook, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý poslanec Škárka neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, podmínka za nenávistné výroky platí  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.