Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud rozplétá tragický případ trojice dětí popálených na letním táboře při oblíbeném chemickém pokusu

Tragickým případem tří dětí popálených během chemického pokusu na příměstském táboře v Rokycanech se opět zabýval okresní soud. Tehdy šestiletá Natálka utrpěla popáleniny na 43 procentech těla. Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti byly obžalovány dvě vedoucí tábora. U soudu teď vypovídali rodiče nejvíce postižené dívky a také znalec z ústavu požární ochrany.

Při osudném pokusu, který se stal v srpnu 2019 utrpěly vedle nejvážněji popálené Natálky Černé popáleniny ještě dvě další děti. Osmiletého chlapce a stejně staré děvče oheň zasáhl na dvou a pěti procentech těla. Dnes devítiletá Natálka trpí vážnými zdravotními a psychickými problémy, prodělala množství operací a před sebou má mnohé další zákroky, ponese si doživotní následky a potřebuje neustálou péči.

Ženy ve věku 41 a 48 let vedly příměstský tábor v duchu komiksu Čtyřlístek. Chemický pokus s faraonovým hadem měl být vyvrcholením dne i závěrečnou akcí tábora. Při pokusu se smíchá cukr se sodou, směs se vsype do popela, polije lihem a zapálí. Při hoření se formuje tělo pěnového hada. Obě vedoucí pokus znaly z dřívějšího školení, vypověděla na začátku soudu jedna obžalovaná. Je to podle ní pokus, který se běžně provádí i ve školách.

Děti byly rozdělené do pěti skupinek, každá prováděla pokus zvlášť. Z důvodu co největší bezpečnosti se vedoucí rozhodly ho provést venku. Děti pouze zamíchaly sodu s cukrem, lití lihu i zapalování měly na starosti vedoucí. Napoprvé se ale pokus uspokojivě nepovedl, ženy se proto rozhodly ho zopakovat. Při prudké chemické reakci během druhého pokusu hořící líh vystříkl hrdlem ven z lahve a popálil tři děti. Na Natálce začalo hořet její oblečení.

Mladší obžalovaná, která u soudu vypovídala, podle svých slov zkontrolovala, že směs po předchozím pokusu už zchladla, a špejlí na ní propíchla ztvrdlou krustu. Žaloba ale tvrdí, že mezi pokusy nebyl dostatečný časový odstup a že výpary ethanolu vzplály od nevyhořelých uhlíků z předchozího pokusu. Znalec z Technického ústavu požární ochrany v úterý u soudu řekl, že kvůli možným rizikům bylo chybou pokus opakovat. Podle jeho slov mohl stále hořet zbytek lihu plamenem, který nebyl v slunečném letním počasí vidět, nebo mohl být zbytek směsi po předchozím pokusu stále ještě příliš teplý a schopný zapříčinit vznícení vysoce hořlavého lihu.

Když vedoucí napodruhé lila do směsi cukru a sody v popelu líh z lahve, v nakloněné nádobě se vznítily nahromaděné výpary, nastalo explozivní hoření a zvýšil se tlak, až hořící líh vystříkl hrdlem lahve ven a zasáhl děti. Podle znalce mohl vystříknout až téměř dva metry daleko.

Strašlivá nehoda změnila život celé rodině Natálky

Matka a otec nejvíce popálené dívky u soudu popsali, jak se během okamžiku celé rodině změnil život. O popálení dcery Natálky na táboře matku informovala telefonicky jedna z vedoucích. „Čekala jsem, že bude mít malou popáleninu na ruce, ale když jsem přijela, byl na místě i vrtulník, k dceři mě nepustili a řekli mi, že je v umělém spánku a na plicní ventilaci,“ vypověděla před soudem Šárka Černá. matka z malé obce nedaleko Rokycan. Dítě bylo v ohrožení života a lékaři rodiče připravovali i na možnost, že nepřežije, řekl otec dívky.

Lékařům se těžce popálenou holčičku podařilo. Od té doby absolvovala autotransplantaci kůže na 26 procentech těla a celkem 14 operací a převazů v celkové anestezii. Má za sebou 25 narkóz. Učila se znovu chodit, další zákroky ji ještě čekají a dlouhá popáleninová léčba pokračuje. V nemocnici pobývala Natálka od 23. srpna 2019 až do 20. listopadu 2019. Od té doby je v domácím léčení. Zákroky se od té doby dějí už ambulantně. Včetně laserových zákroků, které se ale provádějí v celkové anestezii na soukromé klinice. I teď, skoro tři roky po neštěstí, musí každou zimu absolvovat zákrok na operačním laseru, protože zatímco její tělo roste, zasažená kůže neroste a musí se naříznout nebo laserem rozrušit, aby se zvětšila. Tyto zákroky bude muset absolvovat, dokud její tělo poroste. Až přestane růst, bude následovat několik plastických operací.

Rozsah jejích zranění je strašlivý, holčička je zmrzačená od kolenou po hlavu. Netknutá má vlastně jen lýtka. Ze zad, zadečku a zadní strany stehen jí byly odebrány kožní štěpy. I tyto odběrové plochy jsou obrovské a zjizvené. Dále má Natálka špatnou hybnost pravé ručičky, jemná motorika na tom není také dobře. Kvůli hluboké popálenině na bříšku a uvolnění svalstva se Natálce kroutí nožičky, přišla o mnoho svalstva a tkáně. Čeká ji celoživotní rehabilitace a celoživotní péči o jizvy. Pokud laserová terapie nezabere, tak hrozí nářezy, protože s ní ty jizvy nerostou. Má transplantovanou část obličeje a jizvy jí mohou začít deformovat obličej.

Maminka šije Natálce speciální oblečení, ve kterém se nepotí a které chladí, jedná se o materiály, ve kterých lze přečkat i letní horka, ale také jsou neuvěřitelně drahé. „Je oblečená v roláku od krku až po prsty. Nesmí se dostat na slunce. Přišla také o vlásky, má místo, kde ji nikdy ani neporostou. Přišla o kus ucha, které ji dodělávali. Uhořel jí lalůček, náušničky jsme nastřelovali znovu. Měla popálené plochy i na hlavičce. Kůže z vlasové části hlavy, byla transplantována na obličeji. Je to šílené a bohužel realita,“ popsala loni pro náš web zranění své dcery maminka Šárka Černá.

Obžalovaným vedoucím, které se v úterý jednání u soudu neúčastnily, hrozí až čtyřleté vězení. Osmačtyřicetiletá hlavní vedoucí tábora odmítla u soudu vypovídat. Druhá, jednačtyřicetiletá obžalovaná, projevila před soudem lítost, ale uvedla, že se cítí nevinna. Rodiny poškozených dětí požadují v součtu několikamilionové odškodné. Zdravotní pojišťovna nárokuje škody za 1,4 milionu. Hlavní líčení pokračuje příští týden.

Pokud by chtěl někdo Natálce přispět na její další léčbu, může poslat příspěvek na transparentní účet číslo 4100329063/0800

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, Šárka Černá

Štítky popálená Natálka, chemický pokus, příměstský tábor, boj o život, plastická operace, transplantace, léčba, soud, obžaloba, ublížení na zdraví, nedbalost, popálenina, Rokycany, cukr, sodovka, Čtyřlístek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozplétá tragický případ trojice dětí popálených na letním táboře při oblíbeném chemickém pokusu  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.