Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za sešrotování supersportu a těžké zranění spolujezdce uložil soud řidiči podmíněný trest

Za těžké zranění spolujezdce v sešrotovaném supersportu Ultima GTR Evolution uložil klatovský okresní soud řidiči havarovaného automobilu podmíněný trest se zkušební dobou na 16 měsíců. Uvedl to server Novinky.cz. Při krátké vyjížďce narazil vůz s výkonem kolem 500 koní do stromu. Známý plzeňský barber sedící nepřipoutaný na sedadle spolujezdce utrpěl zlomeninu páteře a po zranění hlavy už nikdy neuvidí na pravé oko.

Nehoda se stala 22. dubna na silnici II/191 ve směru od obce Petrovičky na Petrovice na Klatovsku asi po jen po třech kilometrech jízdy. Před osmnáctou hodinou, po projetí pravotočivé zatáčky dostal řidič Radek M. (49) smyk, vjel vpravo mimo komunikaci a pravou přední částí narazil do vzrostlého stromu. Náraz směřoval do míst, kde seděl dnes sedmatřicetiletý spolujezdec. Těžce zraněného muže s celou řadou zlomenin museli z trosek supersportu vyprostit hasiči. Na zničeném automobilu, který nebyl pojištěný, vznikla škoda vyčíslená na 4,5 milionu korun.

Ultima GTR Evolution je supersport z  produkce britské firmy Ultima Sports. Má odlehčenou a velmi křehkou karoserii. Ultima Evolution v roce 2015 nahradila předchozí model Ultima GTR, vyrábí se jako kit-car, který si může majitel dát dohromady sám, i jako hotový vůz. Zadní kola mohou pohánět tři různé motory od General Motors: 6.2 l LS3 V8 s výkonem 480 koní, sedmilitrový LS7 V8 o výkonu 700 koní nebo přeplňovaný 6.8 l LS V8, který má už přes 1000 koní.

Vedle podmíněného trestu nesmí uložil soud řidiči zákaz řízení po dobu 16 měsíců. „Nehoda vznikla vinou nesprávného stylu jízdy. Řidič nedbal na specifickou povahu vozidla,” uvedl pode serveru Novinky.cz soudce Jan Kasal. V obžalobě je uvedeno, že řidič nepřizpůsobil způsob jízdy specifické povaze supersportovního vozidla, které vyžaduje velmi zkušeného řidiče se schopností závodního jezdce a cílený trénink ke komplexnímu zvládnutí jeho dynamických schopností. Soudní znalec označil za příčinou nehody příliš rychlý výjezd ze zatáčky, kdy při vyšší akceleraci došlo ke smyku zadní nápravy a následné ztrátě stability vozidla, kterou již řidič nebyl schopen korigovat.

Soudce dále zdůraznil, že spolujezdec má na vzniku zranění svůj podíl, protože nebyl stejně jako řidič připoutaný. Odkázal ho s nárokem na náhradu škody odkázal do civilního řízení. V nemocnici skončili se zraněním oba muži, viník nehody na tom byl ale podstatně lépe.  

Před soudem se řidič hájil tvrzením, že má jezdecké zkušenosti, protože v minulosti jezdil s vozy značky Porsche nebo Ferrari. Bez zajímavosti není fakt, že se živí jako hlídač s příjmem kolem 20 tisíc korun. Poškozený spolujezdec vypověděl, že se potkal s řidičem na návštěvě u známého a domluvili se na krátkém svezení. Řidič měl podle jeho slov projíždět úsekem šílenou rychlostí a pak přišel drtivý náraz do stromu. U soudu zaznělo i to, že řidič měl nabízet zraněnému spolujezdci jako kompenzaci drogy, které by si pak mohl prodat. To ale muž odmítl.   

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSPK

Štítky nehoda supersportu, nehoda sportovního vozu, těžké zranění spolujezdce, ublížení na zdraví z nedbalosti, podmíněný trest, soud, úraz, podmíněné odsouzení, okres Klatovy, Petrovice, Petrovičky, Ferrari, Ultima Sports, General Motors, Jan Kasal, Porsche

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za sešrotování supersportu a těžké zranění spolujezdce uložil soud řidiči podmíněný trest  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.