Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obávaný jed karbofuran použil travič k otravě káňat a lišek, prokázala to pitva

Pitva prokázala otravu nechvalně známým jedem karbofuranem u tří dravců a dvou lišek nalezených letos v únoru v jedné lokalitě na Klatovsku. A nebylo to zdaleka poprvé, kdy neznámý travič v této lokalitě zabíjel karbofuranem dravé ptáky i další zvířata. Kriminalisté teď ukončili vyšetřování tohoto případu, kde se jednalo o podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat.

„Trestní věc se odkládá, protože se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání. Na volně přístupných pozemcích mezi obcemi Malý Bor a Horažďovice občan 5. února nalezl uhynulé dvě káně lesní a jednu lišku. Žena se specializací na vyhledávání uhynulých zvířat pomocí vycvičených psů, provedla propátrání okolí a nalezla ještě jedno mrtvé káně lesní a lišku obecnou,“ uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová.

U všech uhynulých dravců i u obou lišek byla provedena pitva, která určila příčinu jejich úhynu a bylo provedeno i toxikologické vyšetření. Policisté na místě nálezu odebrali různé vzorky, které byly podrobeny odbornému zkoumání. „Podle závěrů zpracovaných protokolů bylo zjištěno, že u uhynulých dvou lišek a tří káňat lesních došlo k otravě a u všech byla zjištěna přítomnost karbofuranu,“ konstatovala mluvčí policie. Podle jejích slov policisté opakovaně prováděli různé výslechy osob, porovnávali obdobné případy, ale nepodařilo se zjistit skutečnosti, opravňující v souvislosti s tímto případem stíhat konkrétní osobu.

V terénu pátrala se svým speciálně vycvičeným psem po otrávených návnadách a jejich obětech psovodka Klára Hlubocká, která spolupracuje s Českou společností ornitologickou (ČSO). A retrívr Viky byl na místě činu úspěšný. Pes našel zbytky masa na balíku slámy jako otrávenou návnadu. Všechna mrtvá zvířata byla nalezena v poloze typické pro otravu. U ptáků se jedná o široce roztažená křídla a zaťaté pařáty, u lišky otevřená tlama a natažené nohy i ocas.

„Jed karbofuran traviči používají nejčastěji. A to i přesto, že od roku 2008 je v Evropské unii zakázaný pro přílišnou jedovatost. Hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení,“ říká Klára Hlubocká, psovodka ČSO. Kromě kání a lišky psovodka na místě dohledala také kosterní pozůstatky krkavce plné mrtvého hmyzu, které rovněž ukazovaly na otravu karbofuranem.

Pitva odhalila, proč uhynuly dvě vydry říční. Policie ukončila vyšetřování případu

Policisté ukončili vyšetřování smrti dvou vyder říčních, které našel jeden občan mezi obcemi Kokšín a Švihov na Klatovsku. Policisté případ prověřovali z důvodu podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat. Na Klatovsku totiž loni i letos zatím...

Pes Kláry Hlubocké je vycvičen tak, aby v terénu nález psovodce pouze označil a nijak se u něj nezdržoval, aby mu nehrozilo otrávení vdechnutím jedovatých výparů. Psovodka je v Česku jedinou specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii 104 případů, jejichž obětmi se stalo 488 zvířat. V některých okresech je ale trávení častější. Nejvíce problematická je právě oblast západních Čech, zejména Klatovsko v okolí Horažďovic a také jižní Morava.

Přesně před rokem ve stejné lokalitě poblíž Velkého Boru a Svéradic na Klatovsku vyšetřovali policisté masakr čtyř orlů mořských. Pachatel nebyl odhalen a vyvázl bez potrestání. I v tomto případě použil travič návnadu otrávenou karbofuranem. Umístil ji na volně přístupném pozemku.

Přesto, že existuje velké množství případů a jejich počet se v průběhu času nesnižuje, byl v Česku prozatím za trávení divoce žijících zvířat odsouzen jen jeden člověk. V roce 2021 soud vyměřil jednomu rybníkáři podmíněný trest 2,5 roku odnětí svobody s odkladem na 3,5 roku za otrávení orlů mořských a krkavců velkých u Mečichova na Strakonicku v roce 2019.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klára Hlubocká + Jitka Erbenová

Štítky otrávení dravci, otrava, mrtvý dravec, mrtvé zvíře, úhyn zvířat, karbofuran, Klatovsko, pitva, týrání zvířat, okres Klatovy, Česká společnost ornitologická, policie, Horažďovice, Česko, Evropská unie, Malý Bor, jed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obávaný jed karbofuran použil travič k otravě káňat a lišek, prokázala to pitva  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.