Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na střelbu, tříštění skla a panický křik reagují speciální bezpečnostní detektory umístěné v centru Plzně

Unikátní detektory umístěné na problematických a exponovaných lokalitách testuje město Plzeň. Detektory reagují na střelbu, tříštění skla a na panický křik. Informace o události pak směřuje na bezpečnostní dispečink a následně do akce na označené místo vyráží policie. Jeden případ střelby už detektory nedávno odhalily na Americké třídě v centru Plzně.

Jedná se o projekt, který společně se soukromým sektorem vyvíjí Správa informačních technologií města Plzně. „Celkem by mělo být na území Plzně umístěno 25 takových detektorů. Místa vytipovala Policie ČR, měla by doplňovat městský kamerový systém. Zařízení o velikosti menší krabičky má tu funkci, že detekuje střelbu, rozbití skla, jako je například tříštění výlohy nebo oken a panický křik. Primárně budou rozmístěny na sloupy podobně jako bezpečnostní kamery v centru města. Jde o lokality s nižším pocitem bezpečí, například hlavní nádraží,“ informoval radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).  

Náklady na celý projekt činí 625 tisíc korun, podíl města je 75 tisíc, zbytek by měla pokrýt dotace od ministerstva vnitra, o kterou teď město žádá. „Ministerstvo vnitra v minulých letech podporovalo vznik kamerových systémů na té základní úrovni, to znamená, že jsme mohli pořizovat hardware, kamery a podobně. Teď se ministerstvo vydává novým směrem, a to je podpora těch nadstaveb, těch analytických systémů, případně těch zařízení. Moderní technologie zafunguje ve stávajícím kamerovém systému pro bezpečnost obyvatel Plzně. Patříme k lídrům v rámci celé ČR v tom, jakým způsobem chceme řešit tu bezpečnost,“ uvedl radní Zrzavecký.

První detektor byl v rámci testovacího provozu umístěn v prostoru Cukrovarské ulice, kde je bezpečnostní dispečink. Další tři místa jsou na Americké třídě od památníku dolů směrem ke kruhovému objezdu. Tři detektory stačí na pokrytí celé Americké, která je zejména v noci velmi problematickým místem. „Podporujeme tak jako město začínající technologické firmy, které jsou schopny něco vyvíjet směrem ke službám města. Jeden detektor přijde asi na 20 tisíc korun. Město bylo u vývoje toho projektu, tak máme ty ceny výhodnější,“ zdůraznil Zrzavecký.

Majáčky policejních vozů, sanitky a jeden zraněný muž. To byl pohled, který se naskytl Plzeňanům, kteří se pohybovali dnes ráno po Americké třídě. Incidentu předcházel konflikt mezi dvěma muži, kteří se poprali. Útočník své oběti zasadil rukojetí...

Město má v Cukrovarské ulici funkční bezpečnostní dispečink, kde pracují analytici s analytickými softwary. „Zatím je to v testovacím provozu, mělo by se to pak stát součástí metropolitního dispečinku. Tam jsou svedeny ty detektory a na mapovém podkladu se ví, co ten detektor dělá. Smyslem je umisťovat ty detektory na problematická místa tak, aby existovala triangulace. Znamená to mít tři detektory v nějaké lokalitě, aby si navzájem dokázaly předat informaci a předat ji do toho systému. Díky tomu jsme pak schopni určit přesnou GPS souřadnici kde se to stalo a do akce vyráží policie. Existuje seznam exponovaných lokalit, kam to dáme ještě v průběhu letošního roku,“ uvedl rad ní pro bezpečnost.  

Už při testování došlo k události, kdy detektory bezpečně zaznamenaly střelbu na Americké třídě, kde se v ranních hodinách poprali dva muži. Jeden z nich při incidentu několikrát vystřelil do vzduchu. A právě i díky detektorům byli na místě činu velmi rychle policisté i záchranáři.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky detektory, detektor na střelbu, panický křik, Správa informačních technologií města Plzně, Martin Zrzavecký, Plzeň, střelba, sklo, projekt, Policie České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, ČSSD, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na střelbu, tříštění skla a panický křik reagují speciální bezpečnostní detektory umístěné v centru Plzně  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.