Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hovor o válce na Ukrajině vyprovokoval muže k hajlování a pokřikování nenávistných hesel, hrozí mu tři roky

Schvalování ruské agrese na Ukrajině může dotyčným vynést několikaletý pobyt ve vězení. Policie už prověřuje stovky takových případů a padají i první obvinění. Jedno z nich si vyslechl i muž, který provolával nenávistné komentáře v centru Plzně a se zdviženou pravicí vykřikoval: Heil Hitler.

Cizinci žijícímu v Plzni stačilo zaslechnout debatu o válce Ukrajině a začal se chovat velmi agresivně. K případu došlo na začátku března v době, kdy z Ukrajiny začali do Plzeňského kraje přicházet větší skupiny válečných uprchlíků. „Lidé si v jednom z plzeňských domů povídali o situaci na Ukrajině, jejich diskusi však zaslechl třiačtyřicetiletý muž, který následně začal na ulici provolávat nenávistné komentáře proti Ukrajině, hajloval a křičel: Heil Hitler,“ potvrdila redakci Plzeňské Drbny policejní mluvčí Pavla Burešová.

Policisté muže zadrželi a rychle zjistili, že je notně opilý. „Dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu byla u muže pozitivní s výsledkem 2,84 promile,“ pokračuje mluvčí. Druhý den si muž vyslechl obvinění ze spáchání tří trestných činů, a to výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a projev sympatií ke hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Trestní sazba se v tomto případě muže vyšplhat až na tři roky za mřížemi.

Kreml zjevně čerpá inspiraci v nacistické a sovětské propagandě, říká odborník na dezinformace

Vláda se podle premiéra Petra Fialy (ODS) chystá zřídit funkci zmocněnce pro média a boj proti dezinformacím. Měl by pomoci k důslednějšímu a razantnějšímu boji proti fake news tím, že bude koordinovat tuto činnost na jednotlivých úřadech. Právě...

Policie také zkoumá výroky bývalého poslance Lubomíra Volného ohledně ruské invaze na Ukrajinu, které sdílel na sociálních sítích. Ze stejného důvodu je v hledáčku policie také bývalý komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, jenž na se na sociálních sítích obdivně vyjadřoval o ruském prezidentovi a Ukrajince nazval fašistickou chátrou.

Od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu uplynuly už tři týdny a od té doby se prostřednictvím internetu šíří vlna dezinformací a nenávistné komentáře. Policie v celé republice prověřuje stovky takových skutků.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž před časem upozornil na to, že veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin. Buď může jít o schvalování trestného činu s až roční sazbou vězení, nebo také o trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Za ten lze uložit až tříleté odnětí svobody. „Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity," uvedl Stříž.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky krimi, policie, nenávistné komentáře, dezinformace, šíření nenávisti, podpora Ruska, Ukrajina, Plzeň, ruská invaze na Ukrajinu, Adolf Hitler, trestný čin, sociální síť, Igor Stříž, Rusko, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hovor o válce na Ukrajině vyprovokoval muže k hajlování a pokřikování nenávistných hesel, hrozí mu tři roky  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.