Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Speciálně vycvičený pes úspěšně pátral po otrávených návnadách, usmrtily tři dravce a dvě lišky

Nález tří mrtvých káňat lesních a dvou lišek v jedné lokalitě na Klatovsku, prověřuje vedle kriminalistů také Česká společnost ornitologická (ČSO) s psovodkou Klárou Hlubockou. Ta v terénu pátrá se svým speciálně vycvičeným psem po otrávených návnadách a jejich obětech. A retrívr Viky byl na místě činu úspěšný. Pes našel zbytky masa na balíku slámy jako otrávenou návnadu. Není to poprvé, kdy neznámý travič v této lokalitě zabíjel dravé ptáky.

Všechna mrtvá zvířata byla nalezena v poloze typické pro otravu. U ptáků se jedná o široce roztažená křídla a zaťaté pařáty, u lišky otevřená tlama a natažené nohy i ocas. „Na vině je zřejmě prudký jed karbofuran, který traviči používají nejčastěji. A to i přesto, že od roku 2008 je v Evropské unii zakázaný pro přílišnou jedovatost. Hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení,“ říká Klára Hlubocká, psovodka ČSO. Kromě kání a lišky psovodka na místě dohledala také kosterní pozůstatky krkavce plné mrtvého hmyzu, které rovněž ukazují na otravu karbofuranem.

Podezření na otravu. Jak poznat?
Víc mrtvých zvířat pohromadě (dravci, krkavcovití, šelmy – dva a víc jedinců v okruhu 300 m). Podezřelá návnada (maso, vnitřnosti, vejce – zejména s viditelným fialovým zbarvením nebo posypané práškem či potřené béžovou emulzí)
Mrtvé zvíře poblíž návnady
Mrtvý hmyz na uhynulém zvířeti či návnadě
Mrtvé zvíře v typické pozici (ptáci: křečovitě sevřené pařáty, roztažená nebo poloroztažená křídla; šelmy: leží na boku, natažené nohy, otevřená tlama, někdy hlava zvrácená dozadu)
Mrtvá zvířata na otevřeném prostranství (nejsou pod elektrickým sloupem ani poblíž trati či silnice)
POZOR! Karbofuran je velmi nebezpečný jed

Je to první letošní případ otravy, který ČSO zaznamenala. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii 104 případů, jejichž obětmi se stalo 488 zvířat. V některých okresech je ale trávení častější. Nejvíce problematická je právě oblast západních Čech, zejména Klatovsko v okolí Horažďovic a také jižní Morava.

Přesně před rokem ve stejné lokalitě poblíž Velkého Boru a Svéradic na Klatovsku vyšetřovali policisté masakr čtyř orlů mořských. Pachatel nebyl odhalen a vyvázl bez potrestání. I v tomto případě použil travič návnadu otrávenou karbofuranem. Umístil ji na volně přístupném pozemku.

Přesto, že existuje velké množství případů a jejich počet se v průběhu času nesnižuje, byl v Česku prozatím za trávení divoce žijících zvířat odsouzen jen jeden člověk. V roce 2021 soud vyměřil jednomu rybníkáři podmíněný trest 2,5 roku odnětí svobody s odkladem na 3,5 roku za otrávení orlů mořských a krkavců velkých u Mečichova na Strakonicku v roce 2019.

Reálný počet otrav je vyšší než případy zaznamenané ČSO. „Na celou republiku máme pouze jednu psovodku. Aby se podařilo dopadnout další traviče, je potřeba i pomoc veřejnosti. V případě nálezu podezřelých uhynulých ptáků může veřejnost pomoci ohlášením. Pokud k trávení dojde v našem okolí a máme informace, které by mohly k usvědčení traviče pomoci, podejme svědectví. A pomoct lze také jasným postojem v rodině i mezi přáteli, že trávení je naprosto neakceptovatelné. Nejbližší rodina a přátelé traviče totiž často o jeho počínání vědí. V takovém případě zkrátka není možné trávení jen tiše tolerovat,“ upozorňuje Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. 

Pes Kláry Hlubocké je vycvičen tak, aby v terénu nález psovodce pouze označil a nijak se u něj nezdržoval, aby mu nehrozilo otrávení vdechnutím jedovatých výparů. Psí jednotka ČSO se v létě 2020 rozšířila o fenku Irbis, která podstupuje náročný výcvik. „Irbis prozatím pracuje cvičně, ale vede si skvěle, takže už brzy se zapojí do vyhledávání a naplno posílí psí jednotku. Tahle disciplína je velmi nebezpečná a nelze riskovat její zdraví, dokud si nebudu stoprocentně jistá, že ví, jak má postupovat, a například něco neolízne,“ vysvětluje Hlubocká, která je v Česku jedinou specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí.

Přesně po roce začínají kriminalisté vyšetřovat další případ podezřele uhynulých dravců ve stejné lokalitě

Případem dvou podezřele uhynulých dravců a jedné lišky se zabývají policisté na Klatovsku. A děje se tak naprosto přesně po roce, co začali vyšetřovat otravu čtyř orlů mořských, nalezených poblíž Velkého Boru a Svéradic na Klatovsku. I tentokrát...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klára Hlubocká + Jitka Erbenová

Štítky otrávení dravci, otrava, mrtvý dravec, mrtvé zvíře, úhyn zvířat, karbofuran, Klatovsko, Česká společnost ornitologická, ptáci, okres Klatovy, trávení, Evropská unie, Česko, Zdeněk Vermouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciálně vycvičený pes úspěšně pátral po otrávených návnadách, usmrtily tři dravce a dvě lišky  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.