Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policie už vyslechla skialpinisty podezřelé z drsného útoku na strážce Národního parku Šumava

Policisté už vyslechli oba skialpinisty podezřelé z brutálního útoku na dva strážce Národního parku Šumava. Incident se stal v úterý u Jezerní hory poté, co strážci upozornili dva muže na to, že vstoupili do chráněného území mimo značenou stezku a požádali je o předložení dokladů. Jeden skialpinista měl zaútočit na strážce parku lyží a kopem nohou. Oba muži utrpěli četná zranění a museli je z obtížně přístupného terénu zachránit členové Horské služby. Mezitím skialpinisté z místa činu zmizeli.

Dnes už policie zná totožnost obou mužů, kteří se nacházeli v zakázané lokalitě chráněného území, kde neměli co dělat. Podle našich informací se měl hlavní aktér drsného incidentu sám přihlásit ve čtvrtek na policii, kde pak vypovídal. „Případ dále prověřují policisté z oddělení obecné kriminality, zjistili zúčastněné osoby a provádějí další úkony včetně jejich výslechů. Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě,“ uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová.

„Dva pracovníci Národního parku Šumava prováděli v katastrálním území Špičák kontrolu, zda se v zakázaném území nepohybují lidé. V uvedené lokalitě se nacházeli dva muži, kteří na výzvu k předložení osobních dokladů nereagovali a byli poučeni, že se nacházejí v místech, kam je vstup osobám zakázán. Následně došlo k incidentu, kdy dva pracovníci parku utrpěli zranění. Po oznámení na tísňovou komunikaci byli informováni i členové Horské služby ze Železnorudska, kteří dva muže dopravili ke komunikaci. Následně byli muži převezeni k ošetření do nemocnice v Klatovech,“ popsala útok policejní mluvčí.

Útoky na strážce NP Šumava nejsou bohužel ničím výjimečným. Loni v létě napadl agresivní zahraniční turista strážce parku v oblasti Černého jezera. Když ho strážce vyzval ke kontrole dokladů, hodil ho do jezera. Když strážce vylezl z vody, agresivní turista na něj opět zaútočil, dal mu hlavičku a způsobil mu zranění. Bohužel se ho nepodařilo vypátrat a zadržet. Několik dalších útoků na strážce se stalo loni v zimě. V jižní části Národního parku Šumava došlo k napadení strážců rakouskými lyžaři již před třemi lety. Avšak při tomto incidentu nedošlo k žádným zraněním.

Neukázněným turistům bude na Šumavě čelit více společných hlídek strážců parku a policie

Společné hlídky strážců Národního parku Šumava a Policie ČR se osvědčily a budou pokračovat i nadále. Pro nadcházející zimní období se opět očekává zvýšená návštěvnost Šumavy. Bohužel stále častěji se objevují agresivní jedinci, kteří porušují...

„Oblast Královského Hvozdu na Železnorudsku je v zimním období oblíbenou destinací pro skialpinisty. Avšak na celém území Přírodní památky Královský Hvozd a Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero je možné se pohybovat pouze po přístupných turistických trasách. To ale mnozí lyžaři nedodržují, navíc vjíždějí do lesních porostů, což vysloveně zakazuje zákon o lesích, a to na celém území České republiky,“ informoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

„Naši strážci, kteří pravidelně spolupracují s policisty, se teď v zimě zaměřují na dohled v těchto, pro skialpinisty atraktivních lokalitách. Snaží se působit především preventivně, ovšem musejí přistoupit i k udělování pokut. Ty se na místě pohybují v řádech tisíců korun. Pokud se však přestupek dostane do správního řízení, může pokuta dosáhnout až výše sto tisíc korun,“ upozorňuje Jan Dvořák. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky napadení strážců NP Šumava, agresivní skialpinista, strážce NP Šumava, NP Šumava, zraněný strážce, Národní park Šumava, policie, úraz, Jezerní hora, zima, Jan Dvořák, Královský hvozd, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie už vyslechla skialpinisty podezřelé z drsného útoku na strážce Národního parku Šumava  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.