Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přesně po roce začínají kriminalisté vyšetřovat další případ podezřele uhynulých dravců ve stejné lokalitě

Případem dvou podezřele uhynulých dravců a jedné lišky se zabývají policisté na Klatovsku. A děje se tak naprosto přesně po roce, co začali vyšetřovat otravu čtyř orlů mořských, nalezených poblíž Velkého Boru a Svéradic na Klatovsku. I tentokrát byla mrtvá zvěř nalezena ve stejné lokalitě. Začal na Klatovsku opět úřadovat travič ptáků a divoké zvěře?

„Na volně přístupných pozemcích mezi obcemi Malý Bor a Horažďovice našel jeden občan dvě uhynulé káně lesní a také mrtvou lišku. K úhynu došlo v přesně nezjištěné době od 3. do 5. února letošního roku,“ informovala mluvčí policie Dana Ladmanová.

Všechna uhynulá zvířata se podrobí pitvám, které určí příčinu jejich smrti. Policisté na místě nálezu odebrali různé vzorky, které podrobí odbornému zkoumání. Policie věc vyšetřuje pro podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat. Případ dále prověřují policisté z oddělení hospodářské kriminality.

Za otravu divoké zvěře byl v Česku odsouzen první člověk, řada dalších pachatelů spravedlnosti uniká

Rozsudek, na který se čekalo dlouhá léta v celé zemi, padl u strakonického okresního soudu. Poprvé byl v Česku odsouzen člověk za otravu divoké zvěře. V tomto případě šlo o otravu dvou orlů mořských a dvou krkavců. Odsouzený muž dostal trest 2,5...

Odložením případu skončilo loňské policejní vyšetřování masakru čtyř orlů mořských. Pachatel nebyl odhalen a vyvázl bez potrestání. „Laboratorním vyšetřením kadáverů orlů byla zjištěna intoxikace carbofuranem. Policistům se však nepodařilo zjistit konkrétní osobu, jež umístila otrávenou návnadu na volně přístupném pozemku. Z těchto důvodů trestní věc podezření ze spáchání zločinu týrání zvířat odložili, protože nebyly zjištěny skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ uvedla tehdy mluvčí policie Dana Ladmanová.

„Mrtví dravci byli nalezeni nedaleko od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku. Na místo, kam běžný člověk jen těžko přijde a kam někdo na hromadu hnoje vyváží i vedlejší živočišné produkty jako jsou zbytky z jatek, vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky. Tyto zbytky někdo úmyslně otrávil,“ uvedl šéf záchranné stanice Karel Makoň. Ten je přesvědčen o tom, že otrávená návnada musela být na místě cíleně umístěna za bílého dne a že pro čtyři orly jí bylo tak akorát. Na další zvířata už zkrátka nezbylo.

Aktuální nález mrtvých dravců a lišky nasvědčuje tomu, že ve stejné lokalitě opět dochází k podezřelému úhynu zvířat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky mrtvý dravec, mrtvé zvíře, úhyn zvířat, otrava, otrávený orel, okres Klatovy, policie, Velký Bor, Svéradice, Horažďovice, Malý Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Kdo to udělal je všem jasné. Jenom jedna kasta lidí je ochotná zabít pro své potěšení i člověka, jak se stalo nedávno v Německu. Jsou to myslivci . Tedy rybníkáři ještě nikoho nezabili, zato jim vadí větší množství zvěře jako jsou Orli mořští, volavky, kormoráni, vydry a vše ostatní co požírá ryby nebo si dělá nory v hrázích. Tato zvířata jsou ochotni hubit i těmi nejbrutálnějšími prostředky.

Středa, 9. února 2022, 07:26Odpovědět

Přesně po roce začínají kriminalisté vyšetřovat další případ podezřele uhynulých dravců ve stejné lokalitě  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.