Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Muž vyhrožoval z vězení v dopisech otrávením pitné vody, soud mu za terorismus uložil pětiletý trest

Pětiletý trest do věznice se zvýšenou ostrahou uložil plzeňský krajský soud osmatřicetiletému Marku V. za vyhrožování teroristickým trestným činem a za šíření poplašné zprávy. Spáchal ho v době, kdy pobýval ve vězení. Podle obžaloby loni v srpnu odeslal z věznice, kde si odpykával trest, několik dopisů úřadům i médiím. V nich požadoval propuštění některých vězňů z věznic, víc než deset milionů korun a automobil. V opačném případě hrozil otrávením pitné vody v šesti blíže neurčených městech. Inspiroval ho prý německý seriál Kobra 11. Dopisy záměrně psal s pravopisnými chybami a s nesprávnou stylistikou, aby vyvolal dojem, že autorem je cizinec.

Jedenáctkrát soudně trestaný Marek V. je počtvrté ve výkonu trestu, který mu má vypršet v roce 2029. V minulosti byl souzen pro majetkové, násilné i mravnostní skutky, zaznělo u soudu. Za napsání výhružných dopisů mu hrozilo až 12 let vězení. Státní zástupce navrhoval čtyřletý trest. Vadel se k napsání i rozeslání dopisů přiznal a vyjádřil nad tím i lítost. Zároveň ale řekl, že se cítí nevinný. Dopisy prý psal ve velmi špatném psychickém stavu, protože se nemohl vídat se svým synem a protože jeho ženu prý opakovaně napadal a bil její současný přítel. Chtěl se dostat z vězení a chránit rodinu, hájil se.

Také řekl, že se cítil nespravedlivě odsouzen za mravnostní trestný čin při předchozím soudním procesu a jeho stížnosti a námitky neměly žádný účinek. Na nápad s otrávením pitné vody ve městech ho podle jeho slov přivedlo sledování televizního seriálu Kobra 11. U soudu se domáhal vypracování nového psychiatrického posudku a požadoval zproštění obžaloby. Soud ale měl k dispozici jeho nedávný posudek z předchozího procesu.

Obžalovaný se podle spisu ve svých dopisech z vězení vystupoval jako člen teroristické skupiny Al vira, která vyznává islám v jeho násilné, extremistické a militantní podobě za užití teroristických útoků. Podstatou jednoho dopisu bylo sdělení, že do určitého časového horizontu má stát propustit z českých věznic vězně, jejichž příjmení začínají písmeny A, L,V, I, R, tedy i počátečním písmenem jeho jména. Jeden dopis napsal i sám sobě a nechal ho u sebe na cele. V tomto dopise mu údajná teroristická skupina udělovala pokyny, jak má vyzvednout u kostela v Plzni peníze a vozit je po několika místech, než je předá. Pokud by neuposlechl, vyhrožovali domnělí teroristé násilím na jeho rodině. Další dopisy poslal do regionální televize a kriminalistovi. V těchto dopisech se za nikoho nevydával, ale oznamoval v nich, že ho kontaktovali islamističtí teroristi, a popsal domnělé výhrůžky.

Žádné polehčující okolnosti

Soud nenašel v jednání obžaovaného žádnou polehčující okolnost. Dopisy rozesílal během několika dní, což svědčí o plánovaném jednání, řekl soudce Jan Hostaš. Fakt, že z vězení nebyl schopen hrozbu naplnit a pitnou vodu otrávit, podle soudu nehraje roli. „Pokud by se taková informace dostala do médií, vyvolala by vážnou obavu v celé České republice, neboť bylo vyhrožováno otrávením vody v šesti městech a obcích," řekl soudce.

Muži naopak přitížilo, že skutku se dopustil v době, kdy byl ve vězení, které na něj má působit nejen represivně, ale i výchovně. Podle soudu je zřejmé, že předchozí tresty neměly žádný výchovný efekt. I z toho důvodu zpřísnil i typ věznice, kde si má Vadel trest odpykat. Je ve věznici s ostrahou, ta ale podle soudu evidentně nepřispěla k jakékoliv nápravě. „Trestné činnosti se dopustil během výkonu trestu, což je naprosto nepřijatelné," zdůraznil soudce.

S tím souhlasí i státní zástupce Martin Bílý. Navrhoval uložení čtyřletého trestu, soud nakonec vyslovil přísnější verdikt. „Myslím, že i tento trest lze akceptovat, není nepřiměřeně přísný ve vztahu k panu obžalovanému, neboť se opakovaně dopouštěl trestné činnosti a tohoto jednání se dopustil v době výkonu trestu," dodal žalobce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky vězeň, vyhrožování, teroristický čin, otrávená voda, soud, hlavní líčení, pětiletý trest, věznice, pitná voda, Kobra 11, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž vyhrožoval z vězení v dopisech otrávením pitné vody, soud mu za terorismus uložil pětiletý trest  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.