Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Celníci si došlápli na fabriky i ubytovny, kontroly odhalily desítky případů porušení zákona

Na kontroly dodržování zákona o zaměstnanosti se v rámci celé republiky zaměřila v uplynulém týdnu Celní správa. Celkem absolvovali celníci během akce Čmelák 75 kontrol napříč odvětvími jako je ubytování, automobilový nebo zpracovatelský průmysl. V Plzeňském kraji řešili desítky podezření ohledně nelegální práce cizinců ze třetích zemí.

„V 60 případech zjistili celníci porušení právních předpisů na úseku zaměstnávání cizinců. Při kontrolní akci bylo mimo jiné odhaleno 281 cizinců, u nichž zaměstnavatel nesplnil informační povinnost vůči příslušné Krajské pobočce úřadu práce. 213 cizinců vykonávajících nelegální práci (bez platného povolení k zaměstnání či zaměstnanecké karty) a 27 cizinců vykonávajících práci bez platného pobytu na území ČR,“ uvedla zástupkyně tiskové mluvčí Generálního ředitelství cel Ivana Kurková.

Nejvíce odhalených případů podezření na nelegální práci cizinců ze třetích zemí vykonávající činnost bez povolení k zaměstnání odhalili celníci na Vysočině, kde šlo o 58 osob. V Plzeňském kraji se jednalo o 29 cizinců. Celníci se zabývali i podezřením o nesplnění informační povinnosti u cizinců z EU a nesplnění Sdělení o nástupu zaměstnání u cizinců ze třetích zemí. Tím se prohřešilo v našem kraji 26 cizinců.

„Celní správa ČR se na kontrolu zaměstnávání cizinců zaměřuje dlouhodobě, hlavním cílem kontrolní činnosti je odhalení nelegální práce cizinců, jejíž důsledkem je neplacení daně z příjmů fyzických i právnických osob a rovněž odvodů na sociálním a zdravotním pojištění. Zaměstnavatelům, kteří umožnili cizincům výkon nelegální práce, hrozí sankce až do výše 10 milionů korun,“ doplnila Kurková.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Generální ředitelství cel ČR

Štítky Celní správa, cizinci, kontrola, zaměstnání, Plzeňský kraj, Celní správa České republiky, povolání, Úřad práce České republiky, Evropská unie, Česko, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci si došlápli na fabriky i ubytovny, kontroly odhalily desítky případů porušení zákona  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.