Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krvavá akce, policisté a záchranáři nacvičovali zásah proti střelcům, kteří zaútočili na účastníky technoparty

Zásahem proti vraždícím střelcům na povolené technoparty vyvrcholilo společné cvičení všech složek integrovaného záchranného systému na pláži Ostende v Plzni u Velkého Boleveckého rybníku. Do taktického cvičení s názvem AMOK se zapojilo 270 cvičících a 260 figurantů. Na břehu rybníka leželi v krvi mrtví a zranění, z místa v panice utíkali účastníci akce. Kolem nich se pohybovaly desítky ozbrojených policejních těžkooděnců, ze všech stran se ozývala střelba. Na rybníku se proháněly čluny s dalšími ozbrojenci, kteří zachraňovali lidi z vody a nechyběl ani záchranářský vrtulník.

Vizuálně velmi akční cvičení na pláži Ostende připomínalo řádění střelce Andrease Breivika, který v roce 2017 na norském ostrově Utoya zastřelil téměř 80 mladých účastníků letního tábora. „Figuranti měli za úkol simulovat účastníky technopárty, na které došlo ke střelbě ze strany tří přítomných mužů. Pachatelé střelbu primárně zaměřili na policejní hlídku a přivolané zdravotníky, kteří zde společně poskytovali první pomoc ženě, jež měla zdravotní komplikace. I přes okamžitou první pomoc se ji nepodařilo zachránit,“ popsala úvod cvičení mluvčí policie Dagmar Jiroušková.

Podle dalšího scénáře cvičení pak pachatelé následně začali útočit na život a zdraví všech osob v jejich okolí. „Na místo byly proto přivolané dostupné síly a prostředky za účelem eliminace pachatelů, zejména další družstva pořádkových jednotek a zásahová jednotka. Na pomoc přijeli i němečtí policisté a příslušníci armády. Dva z pachatelů byly při zákroku usmrceni, jeden byl zraněn. Dalších 13 osob bylo při útoku střelců usmrceno a téměř 30 osob bylo zraněno,“ uvedla mluvčí policie.

Do akce se zapojil i vrtulník letecké záchranné služby či vodní záchranná služba. V průběhu cvičení nenastala žádná mimořádná situace, která by jej narušila, nikdo z účinkujících neutrpěl žádné zranění. Cílem rozsáhlé akce bylo procvičit vzájemnou spolupráci a koordinaci činností a postupů všech zúčastněných složek. Němečtí policisté se do akce zapojili vzhledem k tomu, že se v Plzni i na dalších místech v regionu, na suchu i ve vodě, už čtvrtý den konalo společné srovnávací cvičení s českými kolegy.   

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky cvičení, aktivní střelec, masakr, AMOK, zásah proti střelci, technoparty, povolená technoparty, zásahová jednotka, střelba, Plzeň, Ostende, Velký Bolevecký rybník, rybník, pláž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krvavá akce, policisté a záchranáři nacvičovali zásah proti střelcům, kteří zaútočili na účastníky technoparty  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.