Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podvodník ženě namluvil, že pracuje na ropné plošině v Texasu, poslala mu přes milion korun

Zamilovaná žena si myslela, že našla na internetové seznamce životní lásku. Po několika měsících byla o milion chudší a v dluzích. Sedmačtyřicetiletá paní z Plzně je tak další z desítek naivních obětí, které skočily na lep podvodníkům. Pro kriminalisty je pak velmi obtížné takové pachatele vysledovat, peníze totiž téměř vždy končí na zahraničních účtech.

Celý příběh, který bohužel nemá šťastný konec, začal už na konci loňského roku. Na internetu se žena z Plzně seznámila s pětapadesátiletým mužem, který jí uvedl, že pracuje na ropné plošině v Texasu. Vystupoval mile, psal o svém devítiletém synovi a zasílal jí rodinné fotografie. Celá komunikace probíhala v češtině a žena tak zezačátku neměla důvod k pochybnostem. Psali si velmi intenzivně přes e-meil i mobilní aplikace.

„Během společné komunikace ji muž požádal o její adresu, kam by si mohl poslat balík s cennostmi, za které si chtěl v České republice koupit dům. Následně ženě sdělil, že příjem balíku bude podmíněn platbami, které žena měla zaslat na udaný bankovní účet,“ popisuje policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Žena souhlasila a postupně ji začaly na e-mail chodit avíza ze zahraniční přepravní společnosti, aby uhradila poštovné. Podle instrukcí zaslala ze svého bankovního účtu přes 43 tisíc korun. Posléze zjistila, že platba měla být za to, že balíček byl zadržen v Rumunsku, nemá diplomatické razítko a čeká na úhradu cla.

V souvislosti s množícími se útoky přišla Policie ČR s Kyberkampaní, kde si každý může vyzkoušet, zda dokáže odhalit praktiky podvodníků. Test si můžete vyzkoušet ZDE.

„Následně po ni zahraniční přepravní firma chtěla uhradit další částku přes 205 tisíc korun, kterou opět žena zaslala na udaný bankovní účet v cizí měně. Přestože žena vše zaplatila, žádný balíček neobdržela, i když na internetu zjistila, že balíček opravdu na její jméno existuje. To ženu přimělo věřit, že je vše v pořádku,“ vysvětluje Hokrová.

Mužova drzost nebrala konce a ženu kontaktoval, dokonce s tím, že se mu v práci rozbil přístroj a požádal ji o další peníze. Žena však už neměla žádný obnos, a tak si vzala v bance úvěr ve výši 300 tisíc korun. Peníze obratem poslala na zadaný bankovní účet.

Peníze na letenky i bitcoinmat

„Další kontakty podvodníka se mimo jiné týkaly zasílání peněz na právníka, tedy žena nelenila a ze svého účtu zaslala dalších 92 tisíc korun na udaný zahraniční bankovní účet. Platby se dle tvrzení podvodníka měly týkat za právní služby, letenky do České republiky či zaplacení daní,“ pokračuje policejní mluvčí.

Podvodník během dopisování nelenil a přiměl ženu, aby peníze začala posílat přes bitcoinmat do jeho udané bitcoinové peněženky, kde takto skončilo přes 280 tisíc korun. Pak se vytasil s dalším trikem.

Tentokrát se jednalo o jeho údajného kamaráda, který měl mít životní peripetie, kdy kamarádova údajná česká manželka mu neuměla poslat peníze přes bitcoinovou peněženku. Peníze, které měly patřit další cizí osobě, ženě postupně přicházely z české banky, a pod jménem údajné manželky, na její běžný účet. Získané oběživo ze svého účtu vybírala v hotovosti a následně v několika vkladech vložila do udaných bitcoinových peněženek. Celkem se jednalo o 628 tisíc korun,“ popisuje neuvěřitelné okolnosti mluvčí.

Podvodníci slibovali dvěma ženám společný život, obrali je dohromady o neskutečných pět milionů korun

I když se to zdá naprosto šílené a neuvěřitelné, další dvě ženy z Plzeňského kraje naletěly neznámým podvodníkům, kteří je pod příslibem krásného společného života připravili dohromady o pět milionů korun. Jeden se vydával za námořníka v nesnázích...

Hořké procitnutí

Drsné procitnutí na ženu čekalo ve chvíli, kde se začala blíže zajímat a doručení balíčku s cennostmi, za jehož dopravu zaplatila. Místo odpovědi se dočkala dalšího požadavku na další platbu ve výši 30 500 korun, což opět uhradila platnou do bitcoinové peněženky. Posléze ji přišla pokuta v cizí měně ve výši 5 490 Euro. Žena už neměla žádné peníze a tehdy ji došlo, že se zřejmě stala obětí podvodníka. „Celý případ se odehrál v internetovém prostředí od prosince 2020 do září 2021. Policistům následně poskytla veškerou uloženou komunikaci k dalšímu opatření. Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a případem se dále intenzivně zabývají,“ doplnila Veronika Hokrová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky krimi, podvodník, policie, Plzeň, bitcoin, seznamka, internet, peníze, Texas, bankovní účet, peněženka, Česko, Policie České republiky, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodník ženě namluvil, že pracuje na ropné plošině v Texasu, poslala mu přes milion korun  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.