Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zloděj se přes balkon dostal do bytu seniorů a vykradl je, zatímco spali

V brzkých ranních hodinách se lupič dostal do bytu ve Skupově ulici v Plzni. Posloužil mu k tomu balkon a pootevřené dveře. Dvojice seniorů spala a neměla nejmenší tušení, že jim po bytě chodí někdo cizí. Pachatel si nakonec odnesl cennosti za více než 23 tisíc korun.

Říká se, že příležitost dělá zloděje. To platí obzvlášť v případech, když dostatečně nezabezpečíme svůj domov. O tom se nyní přesvědčil i pár seniorů z Plzně. Na noc nechali pootevřené dveře na balkon, když se ráno probudili, nestačili se divit.

„Pachatel si vyhlédl bytovou jednotku, jehož balkon nebyl plně zajištěn. V tu dobu se v bytě nacházel spící seniorský pár, který neměl ani tušení, že v bytě mají nezvaného návštěvníka. Zloděj byt prohledal a odcizil dvě peněženky s doklady, dva mobilní telefony a šperky, vše za více jak 23 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Když lupič pobral, co mohl, vytratil se z místa opět přes balkon. Okolo páté hodiny ráno se jeden ze seniorů probudil a zjistil, že věci nejsou na svém místě a některé dokonce chybí. Okamžitě se proto obrátil na policii, která po pachateli nadále pátrá.

Nepodceňujte zabezpečení

V souvislosti s tímto případem policisté apelují na veřejnost, aby nezapomínala na řádné zabezpečení bytu i chalupy. „V některých případech se pachatel dostal velice lehce do bytu pomocí balkonových dveří nebo oken. Jedná se převážně o přízemní byty, jejichž dostupnost je pro pachatele méně obtížná. Jeden z důvodů je, že si občané nejen při odchodu z bytu často nezkontrolují, zda jsou okna či balkonové dveře řádně uzavřeny a nechávají okna otevřená, byť jen na mikroventilaci,“ upozorňuje Hokrová.

Zlodějům tak lidé mimoděk ulehčují práci a zároveň je přímo zvou k návštěvě jejich domácnosti. Přitom stačí málo – zlodějům práci ztížit a tím je odradit. „Vybrat si můžete základní bezpečnostní zámky nebo složitější uzamykací systémy. Vhodným doplněním jsou ochranné mříže a uzamykatelné okenice. Pokud máte dostatek finančních prostředků, pak můžete zvolit nadstandardní zabezpečovací techniky a systémy jako je například elektronická zabezpečovací signalizace nebo různé nástrahové detektory,“ vyjmenovává mluvčí.

Pokud se chystáte na dovolenou a opouštíte na několik dnů svůj byt či dům, nesdělujete to na sociálních sítích. Požádejte své přátele nebo rodinu, aby se na místo občas zajeli podívat, vybrali poštovní schránku nebo lehce poklidili před vchodem. I toho všeho si totiž lupiči všímají. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Holger Kraft

Štítky krimi, policie, Plzeň, lupič, zloděj, vloupání, senior, balkon, okno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděj se přes balkon dostal do bytu seniorů a vykradl je, zatímco spali  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.