Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vůz na dálnici D5 ukrýval čtyři zahraniční pasažéry, řidiče a spolujezdce prověřují kriminalisté

Hlídku cizinecké policie zaujal sedmimístný vůz jedoucí po dálnici D5 ve směru na Německo. Při kontrole se ukázalo, že řidič i spolujezdec nejsou české národnosti, stejně jako další čtyři cestující. Celá situace naznačovala, že se jedná o nelegální překročení státních hranic. Problémy mělo i dalších šest osob, které porušily opatření vztahující k ochraně před zavlečením onemocnění Covid-19 ze třetích zemích na území ČR.

Na exitu Nýřany ve směru do Spolkové republiky Německo zastavila hlídka cizinecké policie sedmimístný vůz se zahraniční poznávací značkou. Při kontrole policisté zjistili, že se v zadním prostoru nachází čtyři cizinci z Asie.

Od začátku letošního roku do konce března zjistila cizinecká policie celkem 5 430 osob při nelegální migraci na území České republiky. Z pohledu státní příslušnosti se nelegální migrace dopouštějí nejčastěji občané Ukrajiny, Moldavska, Afganistánu, Gruzie a Vietnamu. Naprostá většina osob jako cíl cesty uvedla Německo.

„Vozidlo řídil rovněž cizinec, a to stejné národnosti jako jeho spolujezdec. Jelikož vše nasvědčovalo tomu, že by se řidič společně se spolujezdcem mohli dopustit protiprávního jednání na úseku nelegální migrace, byli na místě zadrženi a následně předáni k provedení procesních úkonů v trestním řízení kolegům ze služby kriminální policie a vyšetřování. V současné době jsou oba cizinci podezřelí ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ popisuje policejní mluvčí Pavla Burešová.

Zbývající čtyři muži putovali do zařízení pro zajištění cizinců. Případem se zabývají krajští kriminalisté a jejich kolegové z cizinecké policie. Úspěšně dopadla i další kontrola v rámci Schengenského vnitrostátního pátrání na dálnici D5. Krátce po poledni zastavili policisté podezřelou dodávku, ve které se nacházelo šest lidí včetně řidiče.

„Hlídka na kontrolním stanovišti provedla pobytovou kontrolu cizinců, kteří se prokázali platnými cestovními pasy s biometrickými údaji. Nicméně všech šest osob porušilo mimořádné ochranné opatření, které, až na výjimky, neumožňuje z důvodu ochrany před zavlečením onemocnění Covid-19 vstup cizincům třetích zemích na území České republiky.  Všichni cizinci tak musí opustit území naší republiky nejdéle do 31. července tohoto roku,“ dodala závěrem Burešová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD + Policie ČR

Štítky Cizinecká policie, kontrola, D5, Nýřany, Německo, migrace, covid-19, dálnice, Dálnice D5, Česko, Asie, Ukrajina, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vůz na dálnici D5 ukrýval čtyři zahraniční pasažéry, řidiče a spolujezdce prověřují kriminalisté  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.