Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muž našel v lese téměř 400 nábojů, odnesl si je domů v přepravce

Nálezy munice nejsou ničím neobvyklým. Ve většině případů lidé správně zavolají na místo policii a na podivné předměty rozhodně nesahají. To ovšem nebyl případ muže z jižního Plzeňska, který v lese nalezl několik stovek německých nábojů ze druhé světové války. Ty pak naskládal do přepravky s vodou a odnesl si je domů.

Policisté v celém Plzeňském kraji řeší v poslední době čím dál více případů, že někdo v lese či doma na půdě narazí na munici. Na místo poté zamíří pyrotechnik, který rozhodne o dalším postupu. S nálezem se rozhodně nemá hýbat a už vůbec nepřipadá v úvahu si takový “poklad“ odnést domů. Jenže muž z jižního Plzeňska jednal jinak a policisty zavolal až ve chvíli, kdy měl svůj objev na zahradě svého domu.

„Když policisté přijeli k oznamovateli domů, zjistili, že muž má v plastové přepravce, která byla naplněná vodou, uloženo celkem 386 kusů německých nábojů z druhé světové války, ráže 20 mm, které se používaly do německých protileteckých kanónů. Na místo přijeli kolegové z pyrotechnické služby, kteří následně zajistili jejich bezpečný odpal. Vzhledem k charakteristice střeliva a zajištění bezpečnosti nebyl možný delší převoz munice, a proto její likvidace proběhla, se souhlasem majitele objektu, v nedaleké bývalé továrně,“ popisuje policejní mluvčí Pavla Burešová.

Senior nastoupil do autobusu s granátem ukrytým v čepici, vezl ho odevzdat na policii

S naprosto neuvěřitelným případem se setkali plzeňští policisté. Starší muž našel na půdě bytového domu v Plzni americký ruční granát. Nejprve si myslel, že se jedná o atrapu. Později si to ale rozmyslel a místo toho, aby zavolal policii, rozhodl...

Příprava i samotná likvidace trvala policistům přes dvě hodiny, protože museli v zemi vyhloubit patřičnou jámu, kde pak náboje bezpečně zneškodnili. Při odpalu použili pyrotechnici několik kilogramů plastické trhaviny.

„Pokud najdete jakékoli podezřelé předměty – munici, zbraně apod., rozhodně s nimi ve svém vlastním zájmu, a samozřejmě i v zájmu ostatních, nemanipulujte, neberte si je domů, ale ihned nás kontaktujte a my se postaráme o jejich bezpečný převoz a následné zneškodnění. Závěrem je nutné připomenout, že zbraňová amnestie se chýlí ke svému konci a končí již 31. července 2021,“ upozorňuje mluvčí.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Plzeň, Stod, munice, nález, prevence, pyrotechnik, zbraně, náboje, les, přepravka, druhá světová válka, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž našel v lese téměř 400 nábojů, odnesl si je domů v přepravce  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.