Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podvodníci oprášili starý trik s prodejem bagrů, znovu inkasují statisíce korun

Otřepaný trik s fiktivním prodejem bagru na internetu stále funguje. Naposledy doplatil na svoji důvěřivost muž z Plzně, který naletěl podvodníkům inzerujícím prodej stavebního stroje. Přišel tak o 300 tisíc korun a bagr nemá. A zdaleka to nebyl v Plzeňském kraji jediný takový případ.  

Na plzeňské policisty se obrátil poškozený s prosbou o pomoc. „Uvedl, že reagoval na inzerát s nabídkou prodeje pásového minirypadla se třemi náhradními lžícemi za cenu 12 500 eur, který byl inzerován na zahraničním serveru. Poškozený a prodávající si smluvili průběh celého obchodu, který mimo jiné obsahoval i převod peněžních prostředků ze strany poškozeného na udaný zahraniční účet prodávajícího,“ popsala případ mluvčí policie Veronika Hokrová.  

Poškozený provedl podle instrukcí následný převod finančních prostředků, což v té době činilo 333 123 korun ze svého účtu. „Podvedenému však do dnešního dne pracovní stroj dodán nebyl, prodejce se stal nekontaktní a uhrazené finanční prostředky zmíněnému muži nebyly do dnešního dne vráceny,“ dodala mluvčí.

Okradených kupců bagrů je více

Hned dva případy podvodného prodeje bagru vyšetřovali už loni v listopadu kriminalisté z Klatovska a z Plzně. V obou se neznámý pachatel vdával za cizince a nabízel na internetu k prodeji mini bagr. Z důvěřivých kupců dokázal vylákat statisíce korun.

„Podle pokynů prodejce poškozený oznamovatel z Klatovska zaslal z účtu svého zaměstnance vedeném v peněžním ústavu, na účet prodejce finanční částku 648 310 Kč. Po bezhotovostním převodu požadované částky podezřelý zaslal na e-mail muže fakturu i s termínem dodání bagru, ale následně přestal komunikovat. Bagr nepředal, finanční obnos nevrátil,“ informovala mluvčí policie Dana Ladmanová.

Další obětí podvodného jednání při koupi bagru na internetu se stala žena. „Poškozená si na internetovém portálu vyhlédla inzerát, jehož inzerent nabízel prodej bagru. Na ten zareagovala a po vzájemné emailové komunikaci zaslala bezhotovostním převodem na dohodnutý bankovní účet částku 70 tisíc korun. Od přijetí platby neznámý inzerující přestal komunikovat, uvedené zboží nedodal a zaslané peníze do dnešního dne nevrátil,“ popsala druhý a velmi podobný případ podvodu mluvčí plzeňské policie Veronika Hokrová.

Pozor při nákupech na internetu, podvodníků přibývá

Policisté upozorňují, že se nejedná o ojedinělý případ. Obchod přes internet stále skýtá mnohá rizika a je skutečně nutné být velmi obezřetný. Ukazuje se, že nejen při nákupu, ale také při prodeji mohou přicházet lidé o nemalé finanční částky. Zejména platby na zahraniční účty, jako v tomto případě, by měly být varovným signálem. Neposílejte své peníze podvodníkům a při obchodu na internetu buďte maximálně ostražití. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com Marc Pascual / Policie ČR

Štítky podvod, internetový podvod, prodej bagru, Plzeňský, bagr, Internet, Plzeň, obchod, Plzeňský kraj, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci oprášili starý trik s prodejem bagrů, znovu inkasují statisíce korun  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.