Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podvodníci zneužili údaje z platební karty, žena tak přišla o 14 tisíc korun

V období pandemie roste zájem o nakupování přes internet. Tomu se přizpůsobují i podvodníci, kteří díky aplikacím zasílají podvodný odkaz k platební bráně. Takto snadno získají veškeré údaje o kreditních kartách lidí, kteří se rozhodnou zaplatit online. O tom se nyní přesvědčila i žena z Plzeňska, která inzerovala na internetu jezdecké sedlo. Aby ji platba od kupce dorazila, musela zadat i své údaje. Ty však zneužil zatím neznámý pachatel a připravil ji o tisíce korun.

Policisté opět nabádají veřejnost, aby nikdo přes internet neposkytoval své osobní údaje nebo čísla platebních karet. Podvodníci a zloději se rychle přizpůsobují době a umí během několika málo vteřin získat všechna potřebná data, díky kterým okradou své oběti. Tou se nyní stala i žena, která nabízela na prodej jezdecké sedlo.

„Na inzerát poškozené zareagoval dosud neznámý pachatel, který po vzájemné komunikaci následně zaslal prostřednictvím multiplatformní aplikace podvodný odkaz platební brány, přes níž měla být poškozenou potvrzena a přijata platba od kupujícího. Dle podvodných instrukcí žena následně vyplnila údaje o své platební kartě. Podvodníci se tak dostali k osobním platebním údajům poškozené, což byl další krok k jejich nezákonnému obohacení,“ popsala policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Žena pak na svém účtu viděla několik stržených plateb, což dohromady činilo necelých 14 tisíc korun. Hned se tak obrátila na kupujícího, ten však už na její zprávy nereagoval. Věcí se nyní zabývají policisté.

„Uvedený případ bohužel není ojedinělý. V tomto případě šlo o prodej nabízeného zboží. I v opačném případě dochází k podvodným jednáním, a proto bychom chtěli apelovat na všechny internetové zákazníky, aby si objednávali zboží pouze u renomovaných a prověřených on-line obchodníků,“ dodává mluvčí.

V tomto případě totiž platí známé rčení: „Důvěřuj, ale prověřuj.“ Pokud si tedy na internetových stránkách vyhlédnete vytoužené zboží, prověřte si prodejce. Špatně nikdo neudělá, když si přečte pár recenzí na dotyčný obchod.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krimi, podvod, Internet, inzerát, kreditní karta, policie, platební karta, platba, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci zneužili údaje z platební karty, žena tak přišla o 14 tisíc korun  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.