Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Loni v našem kraji řešili kriminalisté více vražd a znásilnění, krádeží naopak ubylo

Na jednu stranu méně majetkových a hospodářských skutků, na tu druhou více mravnostní kriminality a vražd. Tak lze ve zkratce shrnout statistiky krajského ředitelství policie v Plzni. Oproti předloňskému roku klesla kriminalita o třináct procent, velký podíl na tom nese pandemie koronaviru i novelizace trestního zákoníku, po níž se u některých trestných činů změnila hranice výše škody z pěti na deset tisíc korun.

Během loňského roku evidovali policisté v celém kraji 8 996 trestných činů, objasnit se jich podařilo 44,5 procenta. Ačkoli majetková trestná činnost vykazuje klesající tendence, stále vévodí policejním tabulkám. V minulém roce řešili policisté 4 416 těchto trestných činů, ve valné většině šlo o prosté krádeže a vloupání.

Mírný nárůst zaznamenali kriminalisté u případů znásilnění a pohlavního zneužívání, kdy se loni jednalo o 172 případů.  

„Nárůst v počtu skutků policisté zaznamenali u zvlášť závažného zločinu vraždy, kterých jsme evidovali v počtu 10 případů, přičemž v 6 případech sehrály roli osobní vztahy. V sedmi případech se jednalo o kvalifikaci vraždy ve stádiu pokusu a ve zbývajících třech případech šlo o dokonaný trestný čin. Z celkového počtu, vyjma jednoho případu, byly všechny objasněny. V posledním případu, který byl kvalifikovaný jako zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu, kriminalisté vedou prověřování s podezřelou osobou,“ upřesnila policejní mluvčí Hana Kroftová.

Nejméně se hřeší na Rokycansku

Statistiky také umožňují porovnání jednotlivých okresů. Každoročně je nejvíce trestných činů přímo v Plzni, kde policisté řešili 4 362 případů, což je bezmála polovina veškeré trestné činnosti v celém kraji.

„Pokud se budeme zabývat problematikou recidivy, tak můžeme na základě statistických výstupů konstatovat, že právě na území města Plzně jsme opakovaně stíhali 793 osob, které se již v minulosti dopustily trestné činnosti. Tato skutečnost je opět dána tím, že v krajském městě je vysoká koncentrace osob a anonymní prostředí,“ vysvětluje mluvčí.

Nejméně trestných činů evidovali policisté na Rokycansku (598), Domažlicku (753) a Tachovsku (822).

 „Jednou z hlavních priorit letošního roku pro nás bude drogová problematika. V této souvislosti je pro nás také důležitá oblast silničního provozu, a to řízení motorových vozidel pod vlivem omamných a psychotropních látek. Dále nemůžeme podceňovat ani problematiku migrace, které se budeme rovněž v následujícím období věnovat,“ dodal krajský policejní ředitel Jaroslav Vild.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky krimi, kriminalita, statistika, policie, Plzeňský kraj, vražda, trestný čin, Plzeň, pandemie covidu-19, Jaroslav Vild, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni v našem kraji řešili kriminalisté více vražd a znásilnění, krádeží naopak ubylo  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.