Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

WPA Plzeň: Ke krácení daně nedošlo, potvrdilo státní zastupitelství

Státní zastupitelství došlo k závěru, že se česká firma WPA Plzeň, výrobce leteckých dílů a nanomasek, nedopustila krácení daně a její stíhání zastavilo. Potvrdil to mluvčí firmy Michal Štefl. Případ starý čtyři roky řešila také policie. Finanční správa se podle Štefla výsledkem státních zástupců odmítla zabývat, a proto na ní firma podala několik žalob. Finanční úřady případ dosud nekomentovaly s tím, že nebyly zproštěny zákonem uložené povinnosti mlčenlivosti.

Generální finanční ředitelství dnes na svém webu uvedlo, že Krajský soud v Plzni letos v červenci rozsudkem zamítl žalobu WPA a potvrdil rozhodnutí správce daně. "Jedná se o dosud probíhající kauzu, o které rozhoduje Nejvyšší správní soud," uvedlo ředitelství. Daňové řízení stále probíhá. "Na rozdíl od trestního řízení je ovládáno jinými zásadami a principy, což ve výsledku může vést k tomu, že daňový subjekt bude postižen pouze v rovině daňové, a nikoli trestní," dodalo.

"Na WPA před čtyřmi lety 'zaklekli' berní úředníci (kvůli údajně falešným fakturám k dílům do letadel) a zpochybnili dvouletou výrobu firmy v hodnotě desítek milionů korun. Vyvodili si, že firma neprávem žádala od státu odpočet DPH z plnění odebraných od svého dodavatele," uvedl Štefl. Státní zastupitelství teď podle něj rozhodlo, že se WPA pochybení nedopustila a stíhání zastavilo. Podle znalců způsobila finanční správa firmě WPA škodu ve výši 311 milionů Kč, řekl Štefl.

Finanční správa podala na WPA i trestní oznámení pro krácení daně. Policie případ převzala. "Provedené důkazy prakticky vyloučily alternativu, že by jednatelé obviněných firem podali daňová přiznání za pomoci fiktivně vystavených faktur," uvedl podle mluvčího v usnesení plzeňský státní zástupce Pavel Raček.

"V případě řady svědeckých výpovědí jsou jednotlivá vyjádření osob finančním úřadem vytržená z kontextu a úřad jejich význam nedůvodně přeceňuje, zejména pokud svědčí v neprospěch společnosti," citoval Štefl následný verdikt Vrchního státního zastupitelství.

Podle mluvčího tak firma vyhrála spor, ale musela zaplatit miliony korun za právníky. "Berní úředníci se výsledkem státních zástupců odmítli zabývat a WPA neuspěla ani s odvoláním u brněnského finančního ředitelství," řekl. "Na postup finanční správy jsme proto byli nuceni podat řadu žalob. Mezi nimi jsou i žaloby, k jejichž projednání se soud ani po 1,5 roce nedostal. Stále čekáme na výsledek soudního řízení," uvedl majitel WPA Jiří Heckel.

"Finanční úřad pro Plzeňský kraj se ke konkrétním daňovým subjektům a daňovým řízením nemůže vyjádřit s ohledem na zákonem uloženou povinnost mlčenlivosti. Mlčenlivosti nás může zprostit daňový subjekt (tedy WPA)," řekla mluvčí úřadu Michaela Hošťálková.

Podle Heckela v roce 2017, přišly firmě, která měla tehdy minus miliardu korun na účtu, za dva dny zajišťovací příkazy na 21 milionů Kč kvůli údajným fiktivním fakturám. Banky pak omezily investice do firmy. Podle Štefla to ale WPA ustála a letos zahájila výrobu vlastních nanomasek proti koronaviru pro nemocnice a policisty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto WPA

Štítky WPA, nanomasky, Workpress Aviation, Plzeň, ochranné pomůcky, zastavení stíhání, krácení daně, daň, státní zastupitelství, žaloba, Finanční správa, Krajský soud v Plzni, Generální finanční ředitelství, Nejvyšší správní soud České republiky, Státní zastupit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

WPA Plzeň: Ke krácení daně nedošlo, potvrdilo státní zastupitelství  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.