Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za tragickou smrt dvou horolezců a manažerů světově proslulé šumavské firmy padl u soudu pětiletý trest. Autem je srazil recidivista

Tečku za nesmírně tragickým případem loňské smrti dvou nejvýše postavených členů vedení světoznámé firmy High Point, vyrábějící v Sušici na Šumavě outdoorové oblečení, teď udělal okresní soud v Náchodě. Manažery, kamarády a uznávané horolezce Zikmunda Schwarzkopfa mladšího a Matěje Molcara srazil automobilem Jan Červenec a z místa nehody ujel. Soud mu uložil pětiletý trest vězení.

Soud potrestal obžalovaného Července za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V současné době je ve vězení za smrt seniorky, kterou v roce 2016 srazil autem při couvání. Odpykává si nepodmíněný trest v délce 25 měsíců, který se mu tak zvýší o nově uložených pět let. Hrozilo mu až šest let vězení. Rozsudek ve věci viny a trestu je pravomocný.

„Jsem spokojen, vzdal jsem se proto odvolání. V zásadě lze říci, že se jedná o mnohonásobného recidivistu zejména z hlediska trestné činnosti v dopravě. Opakovaně mařil soudní zákazy řízení motorových vozidel a dokonce se v minulosti dopustil přečinu usmrcení z nedbalosti," řekl státní zástupce Vladimír Štěpánek.

V trestním rejstříků má Červenec přes deset záznamů, většina souvisí s mařením výkonu úředního rozhodnut a vykázání. Obžalovaný se k činu přiznal a projevil lítost nad tím, co spáchal. Takzvaně prohlásil vinu a důkazy ve spisu tím označil za nesporné. Soud tak rozhodl, že další dokazování provádět nebude. Potrestal Července také zákazem řídit motorová vozidla po dobu osmi let, rovněž má zaplatit pozůstalým náhradu škody v celkové výši několika milionů korun. „Je mi to strašně líto, nemělo se to stát. Psychicky na tom nejsem dobře, drží mě rodina, kamarádi. Byl to mžik, najednou rána, byl jsem v šoku, proto jsem ujel," řekl devětatřicetiletý Jan Červenec. Podle něj si všiml jednoho člověka, a to na poslední chvíli.

Podle soudu byla hlavní příčinou nehody nepřiměřená rychlost a technika jízdy. Ze znaleckého posudku z oboru dopravy také vyplynulo, že v době střetu v místě, kde byla nejvyšší povolená rychlost 50 km/h, jelo vozidlo rychlostí 83 až 88 km/h. Oba chodci, kteří se pohybovali uprostřed vozovky, byli podle znalců pod vlivem alkoholu. Podle soudu část viny za to, co se stalo, nesou také oni. „Bohužel poškození šli tomu tak trochu naproti, nacházeli se uprostřed komunikace. Zavinění obžalovaného je přesto nesporné, na situaci začal reagovat pozdě," řekl Štěpánek. Podle něj by následky nebyly tak tragické, kdyby jel podle předpisů.

Nehoda se stala večer za deště 22. srpna 2022 u horního parkoviště v obci Adršpach poblíž vstupu do turisticky oblíbeného skalního města. Jan Červenec v době nehody v Adršpachu podle policie řídil auto i přes zákaz řízení platný až do roku 2027. Navíc byl v podmínce za předchozí usmrcení seniorky, kterou srazil autem. Od nehody v Adršpachu ujel. Policie jej ale následně vypátrala a zatkla. Po zadržení se přiznal. Podle spisu řidič v době dopadení po nehodě v Adršpachu měl dechovou zkoušku negativní, ale podle znaleckého posudku z oboru zdravotnictví odvětví toxikologie měl v době nehody okolo 0,2 promile alkoholu v krvi.

Truchlil i nejslavnější český horolezec

Tragická nehoda, při níž zahynula dvojice velmi známých osobností hluboce zasáhla nejen obyvatele Sušice, ale i zákazníky, přátele a obchodní partnery známé firmy. Vyhlášenou sušickou firmu High Point založil známý horolezec a milovník outdoorových aktivit Zikmund Schwarzkopf starší. Navázal na své předky, kteří v Sušici v roce 1916 vybudovali úspěšnou firmu na výrobu bot. High Point vyrábí své outdoorové oblečení výhradně v Česku a v Sušici. Používají ty nejlepší technické materiály s mimořádnými vlastnostmi a nejmodernější technologie a tomu samozřejmě odpovídá i cena.

Propagátorem a hlavní tváří značky je i jeden z nejslavnějších světových horolezců Radek Jaroš, který na vývoji oblečení spolupracoval s vedením firmy. Horolezec, který zdolal všech 14 osmitisícovek a dosáhl i titulu Koruna světa, měl osudný týden, kdy se stala nehoda, trávit společně s kamarády Zikmundem a Matějem lezením po skalách právě v Adršpachu. Z důvodu pracovního zaneprázdnění, kdy psal knihu, ale svůj příjezd odložil, což mu možná zachránilo život.

„Jsou věci které nevrátíte. Hodiny, dny, chvíle, ale především život...Jako horolezec, vodák, řidič a člověk vím, že se pohybuju na hraně rizika. Zároveň vím že od okamžiku kdy se člověk narodí mu hrozí že umře. Bohužel někdo dřív, jiný později. A každá smrt je bolestivá ztráta především pro ty co tady zůstávají dál. Zikmund Schwarzkopf a Matěj Molcar z firmy High Point byli moji partneři, ale především kamarádi. Tento týden jsme měli být společně opět v Adršpachu. Píšu knihu, tak jsem to nestíhal na celý týden. V noci se tam odehrála tragédie, kdy je srazilo auto a oba zemřeli. Kluci, budete nám chybět,“ napsal tehdy Radek Jaroš na svém facebookovém profilu.

Zprava: Zikmund Schwarzkopf mladší, Radek Jaroš, Zikmund Schwarzkopf starší

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto High Point, Radek Jaroš

Štítky tragická nehoda, manažeři High Point, smrt horolezců, řidič usmrtil chodce, Zikmund Schwarzkopf mladší, Matěj Molcar, horolezec, Sušice, Radek Jaroš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Recidivista se zákazem řízení, asi i lehce podnapilý a bendovská práva. Smrtelná kombinace.

Úterý, 28. března 2023, 05:33Odpovědět

Lenka Kuchařová

Pět roků za dvojnásobnou vraždu autem je výsměch čeké justice všem slušným lidem.

Neděle, 26. března 2023, 23:42Odpovědět

Za tragickou smrt dvou horolezců a manažerů světově proslulé šumavské firmy padl u soudu pětiletý trest. Autem je srazil recidivista  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.