Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bravurním PIT manévrem zastavilo policejní auto při dramatické honičce ujíždějící automobil VW Golf

Zdařilým policejním PIT manévrem skončila pro šestatřicetiletého řidiče vozu VW Golf divoká honička s vozidlem policie. Motorista předtím odmítl na výzvu zastavit svůj automobil a začal před policisty ujíždět. Měl pádný důvod, k tomu, aby se vyhnul policejní kontrole.

Dvoučlennou policejní hlídku v obci Kout na Šumavě zaujalo projíždějící vozidlo Volkswagen Golf, které se chystali předepsaným způsobem zastavit a zkontrolovat jeho osádku. „Řidič ale na toto nereagoval, naopak sešlápl plyn a ve vysoké rychlosti mířil k obci Starec. Těsně před samotnou obcí se policisté rozhodli využít takzvaný PIT manévr, který využívají služební vozidla s nainstalovaným předním rámem k zastavení pronásledovaného vozidla,“ popsal zákrok mluvčí policie Ondřej Hodan.

Zastavovací manévr byl úspěšný a řidiči na rukou bleskově zacvakla policejní pouta. Ve vozidle s ním cestovali ještě další dva muži ve věku dvaatřiceti let. Jako důvod ujíždění policistům uvedl propadlou technickou kontrolu vozidla. Nicméně zanedlouho se ukázalo, že důvod byl úplně jiný, protože měl pozitivní orientační drogový test na amfetamin a THC.

„Následné lékařské vyšetření spojené s odběrem krve však řidič odmítl. Na místo byl přivolán i policejní kynolog se služebním psem vycvičeným na vyhledávání drog, který ve vozidle objevil menší množství sušiny konopí. Celým případem se dále zabývají policisté z dopravního inspektorátu v Domažlicích, kteří v této věci evidují dva přestupky spáchané řidičem,“ dodal policejní mluvčí.

Drogový dealer, kterého policista zastavil bravurním zákrokem při divoké honičce, zásoboval prostitutky pervitinem

Zajímavou soudní dohru bude mít případ šestadvacetiletého muže, kterého letos v červenci při divoké automobilové honičce na Domažlicku zastavil naprosto bravurním manévrem řidič policejního vozidla. Muž dobře věděl, proč ujížděl před policií....

Takzvaný PIT manévr je jednou z disciplín, které umožňují kovové rámy na přední části policejních vozů. Při tomto způsobu policisté narazí rámem do zadní části pronásledovaného vozu, který otočí a zastaví. To však vyžaduje zkušenost, přiměřenou rychlost a správné načasování. Manévr se cvičí a jde provést nejen na rovné silnici, ale i v zatáčce. Kromě vyřazení pronásledovaného auta z provozu řízeným nárazem slouží rámy také k zablokování stojících vozů nebo odtlačení těžších předmětů při dopravních nehodách nebo po přírodních katastrofách.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky PIT manévr, policejní honička, ujížděl před policií, test na drogy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bravurním PIT manévrem zastavilo policejní auto při dramatické honičce ujíždějící automobil VW Golf  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.