Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Záchranář kvůli havárii o řidičák nepřijde. Jel k zásahu v sanitce se zapnutými majáky a narazil do nepozorného řidiče

O řidičský průkaz naštěstí nepřijde klatovský záchranář krajské záchranné služby, který se střetl s jiným automobilem. Jel s vozem rychlé lékařské pomoci se zapnutými majáky i sirénou a vezl lékařku k pacientovi ve vážném stavu. Na kruhovém objezdu vjel nečekaně záchranářskému vozidlu do cesty osobní automobil. Záchranář teď uspěl s odvoláním proti verdiktu, který mu uložil zákaz řízení na jeden rok a pokutu 10 000 korun. Kraj původní verdikt doslova smetl ze stolu!

„Dostali jsme vyrozumění od Krajského úřadu Plzeňského kraje z odboru dopravy a silničního hospodářství, kam jsme podávali odvolání na rozhodnutí proti verdiktu úředníka z dopravního odboru klatovské radnice. Kraj zrušil rozhodnutí úředníka z odboru dopravy z klatovského městského úřadu a řízení o přestupku zastavil. Rozhodnutí je pravomocné,“ informoval redakci Plzeňské Drbny záchranář Tomáš Vítek.

Záchranář byl od začátku přesvědčen o své nevině. Při jízdě ke kruhovému objezdu v Janovicích nad Úhlavou mu několik aut umožnilo plynulé předjetí. Zbývalo předjet poslední auto. Řidič fabie najel na kruhový objezd jako první, ale ihned uhnul vozem k pravému okraji vozovky a přibrzdil. „Z chování řidiče jsem dospěl k závěru, že o mně ví, snaží se mi uhnout a dává mi prostor k předjetí. Objel jsem ho a chtěl vyjet prvním výjezdem. Jenže fabie pokračovala dál po kruhovém objezdu. I když jsem brzdil, střetu jsem už nezabránil,“ popsal nehodu Tomáš Vítek. Fabie vyjela ze silnice do příkopu. Řidič si zřejmě o bezpečnostní pás zlomil klíční kost. Záchranář Vítek ho pak na místě ošetřil.

Policie od začátku neřešila spoluzavinění druhého řidiče nebo jakékoli zavinění, záchranáře označili jako jediného viníka nehody a zahájili zkrácené přípravné řízení. Až poté státní zástupkyně řekla, že to nemá parametry trestného činu a případ předala k přestupkovému řízení s tím, že by se mělo posuzovat také jednání druhého řidiče. Tím ale záchranáři situaci mnohem více zkomplikovala.

„Pokud by totiž byla nehoda posouzena jako trestný čin, mohl by být výsledný trest mnohem mírnější. Připadalo by v úvahu podmíněné zastavení nebo by soud mohl uložit podmínku či nízký peněžitý trest a vůbec by nemusel ukládat zákaz řízení. Ve správním řízení jsou sankce podstatně striktnější a minimální sankce je tam 25 až 50 tisíc korun pokuty a 12 až 24 měsíců zákazu řízení. Když úředník dojde k závěru o zavinění, tak nemůže uložit nižší sankci. To může jen u pokuty, což se tady také stalo a pokuta byla snížena na 10 tisíc. Ale u toho zákazu řízení mu to zákon o přestupcích zakazuje,“ vysvětlil původní rozhodnutí Vítkův obhájce Michal Král.

Úředník potrestal ročním zákazem řízení záchranáře. Ten jel k zásahu v sanitce se zapnutými majáky a narazil do nepozorného řidiče

O řidičský průkaz přišel na jeden rok klatovský záchranář krajské záchranné služby Tomáš Vítek a navíc má zaplatit pokutu 10 tisíc korun. Když řídil vůz rychlé lékařské pomoci se zapnutými majáky i sirénou a vezl lékařku k pacientovi ve vážném...

Rozhodnutí správního orgánu I. stupně teď strhal krajský odbor dopravy, ke kterému se záchranář odvolal. Podle nového verdiktu jeho vozidlu neumožnil řidič Škody Fabie bezpečný výjezd z kruhového objezdu i když mu v zaregistrování vozidla s právem přednosti v jízdě nic objektivně nebránilo.

„Řidič dokonce sám potvrdil, že zaregistroval za ním jedoucí žlutou sanitku se spuštěným světelným výstražným zařízením. Povinností řidiče bylo umožnit sanitce volný průjezd kruhovým objezdem a za účelem dodržení zákonem stanovené povinnosti měl tento řidič případně i zastavit, aby vozidlu s právem přednosti v jízdě nepřekážel. Pokud tak řidič nepostupoval, pak se dopustil jemu za vinu kladného protiprávního jednání, které mělo zcela zřejmý vliv na zavinění dopravní nehody,“ stojí v odůvodnění rozhodnutí krajského odboru dopravy, pod kterým je podepsán jeho vedoucí Dušan Pakandl.

Správní orgán I. stupně měl také při svém rozhodování zohledňovat veřejně prospěšný účel jízdy záchranné služby a konkrétní její okolnosti s tím, že nelze po řidiči vozidla s právem přednosti v jízdě požadovat, aby předpokládal, že ze strany ostatních řidičů mu nebude umožněn průjezd.

„Je nutné brát v úvahu, obzvláště u řidičů sanitek převážejících osobu v ohrožení života, že má jistou odpovědnost i za včasný dojezd do cílové stanice. Proto je třeba otázku přiměřenosti konkrétní rychlosti, jíž by mohl odvrátit střet, zvažovat i vzhledem k tomu, že tento řidič přizpůsobuje rychlost svého vozidla i stavu převáženého pacienta a rovněž tomu, že má právo přednosti v jízdě. Může předpokládat, že ostatní řidiči dodrží svou povinnost dát mu přednost v jízdě. Na to, zda ostatní účastníci provozu na pozemních komunikacích respektují jím spuštěné signalizační zařízení, může takový řidič usuzovat jen podle jejich chování, které je schopen sledovat, tedy pokud jsou v jeho zorném poli. Rychlost své jízdy je povinen přizpůsobit i ostatním okolnostem, ovšem rovněž jen tehdy, jestliže o nich může vědět," stojí v usnesení.

Původní rozhodnutí o odebrání řidičského průkazu záchranáři na jeden rok vyvolalo velkou nelibost nejen u veřejnosti, ale i v odborných kruzích. „Jsem moc rád za to, jak na kraji rozhodli i s ohledem na své další kolegy záchranáře a hlavně řidiče u záchranky, kteří byli tou mojí situací hodně rozčarováni. Pokud by se jim stalo, že by z důvodu podobné havárie přišli o řidičák, tak by jim hrozila výpověď,“ dodal Tomáš Vítek. Jedná se o velmi zkušeného záchranáře, který slouží na záchrance 12 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Vítek

Štítky nehoda záchranáře, o řidičák nepřijde, záchranář, Tomáš Vítek, zákaz řízení, záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranář kvůli havárii o řidičák nepřijde. Jel k zásahu v sanitce se zapnutými majáky a narazil do nepozorného řidiče  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.