Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Množitelka psů chovala v otřesných podmínkách stovky čivav, soud jí poslal na rok a půl do vězení

Nejznámější množitelka psů v Česku Iva Wastlová si za týraní zvířat odsedí 18 měsíců ve vězení. Rozsudek Okresního soudu v Plzni zatím není pravomocný. Žena chovala v panelákovém bytě a v domě v Sedlci přes stovku zubožených a nemocných psů. Jednalo se zejména o čivavy, jezevčíky a další malé křížence. Na případ upozornil spolek Hlas zvířat, policii také oslovily stovky lidí, kteří si od tyranky pejsky koupili.

K tomuto týrání zvířat došlo ještě před novelou trestního zákoníku, jehož autorem je advokát Robert Plicka, který je zároveň místopředsedou spolku Hlas zvířat. Nyní by byl pachatel odsouzen nejen za týrání zvířat, ale i za chov zvířat v nevhodných podmínkách se sazbou od pěti do deseti let.

Soud s množitelkou psů se vlekl několik let. Opakovaně se totiž nedostavila k soudu s výmluvou, že má zdravotní či jiné problémy. Nyní padl rozsudek, obě strany si ale ještě ponechaly lhůtu na odvolání. Spolek Hlas zvířat to považuje za velké vítězství. „Jedná se o úspěšné dovršení naší mnohaleté práce na tomto případu. Jsme rádi, že orgány činné v trestním řízení uznaly, že s ohledem na rozsah této hrozivé činnosti, jež způsobila utrpení stovkám zvířat, by nebylo uložení podmíněného trestu výchovné,“ uvedl spolek.

Na ženu podali spolu v roce 2018 obsáhlé trestní oznámení a pomohli také s odhalením samotném množírny. Více než stovku psů našli následně policisté a veterináři v panelákovém bytě v Plzni na Vincích a v rodinném domě v Sedlci na Plzeňsku. Všude byl silný zápach a všudypřítomná špína.

„V malých klecích se tam nad sebou tísnilo přes 100 zubožených, nemocných a podvyživených psů. Policii jsme vedle podnětu k domovní prohlídce dali i podnět k hledání ostatků utýraných zvířat, přičemž policie nalezla desítky mrtvých těl zvířat zakopaných v zemi na zahradě, v sudech a některé dokonce v mrazáku,“ tak popisuje otřesný případ samotný spolek.

Všechna zvířata mají doživotní následky

Na policii se také obrátilo bezmála 500 lidí, kteří od tyranky psa koupili. „Také mám od ní psa. Po týdnu mu začala padat srst, dlouho mi trvalo dát ho zase dohromady. S paní jsem měla tehdy velký konflikt, ale měla to dobře promyšlené a uměla na lidi hrát pěkné divadlo,“ popsala tehdy Martina. ,,V telefonu se ani nepředstavila. To až když slyšela, že máte vážný zájem o pejska za 10 000 korun. Pokud jí člověk zavolá na inzerát, nabídne vám i jiné pejsky,“ komentovala postupy stanice na sociálních sítích další žena. Od koupi psa nakonec ustoupila.

Zabaveným psům se podařilo najít nové domovy. Všichni se ale potýkali se zdravotními problémy. „S některými pejsky a majiteli jsme v kontaktu do dnešního dne a můžeme potvrdit, že ač pejsci mají milující rodinu, tak si následky nesou opravdu celý život,“ dodává spolek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, Hlas zvířat

Štítky množírna, týrání zvířat, Iva Wastlová, Hlas zvířat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Množitelka psů chovala v otřesných podmínkách stovky čivav, soud jí poslal na rok a půl do vězení  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.