Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do plzeňských ulic se dnes večer vrací dvoučlenné hlídky městské policie. Experiment s jednočlennými nevyšel

Do plzeňských ulic se dnes večer vrací dvoučlenné hlídky městské policie, namísto kritizovaných jednočlenných hlídek, které si loni prosadil končící velitel městské policie Petr Vlk. Končí tak neúspěšný experiment, který vedl k odchodu celé řady zkušených zaměstnanců městské policie. Ti odešli na protest kvůli metodám, jež zaváděl po svém nástupu do funkce od března 2021 velitel městské policie.

„Vítám návrat městské policie ke dvoučlenným hlídkám. Jedná se o první významný krok, jenž povede ke zlepšení bezpečnostní situace v Plzni. Naším nejbližším úkolem je najít nového velitele strážníků, který městskou policii stabilizuje a zlepší její řízení. Dnes jsme se s kolegy domluvili, že jej budeme hledat v otevřeném výběrovém řízení,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

„Dnes dopoledne jsem se zúčastnil porady s veliteli služeben městské policie a jednal se zástupci odborů. Na základě toho jsem požádal o znovuzavedení dvoučlenných hlídek do ulic Plzně. Požádal jsem o to i současného končícího velitele a jeho zástupce mi potvrdil, že od dnešní 18 hodin budou hlídky opět fungovat v režimu dvoučlenných,“ přiblížil radní pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Ten současně připomněl, že Plzeň bude hledat nového velitele. Její stávající šéf Petr Vlk tento týden podal rezignaci na svoji funkci a skončí k 31. prosinci. Ten loni zavedl v Plzni jednočlenné hlídky, což mělo napomoci tomu, aby bylo strážníky vidět na více místech. Proti tomuto kroku se ovšem zvedla vlna nevole ze strany strážníků, veřejnosti i politiků, a jde o jedno z témat, na němž nové vedení a končící velitel nenašli shodu.

Nové vedení města nebylo spokojeno s jeho způsobem vedení městské policie a s úspěchem se nesetkaly ani jeho návrhy na to, jak zlepšit fungování městské policie, jejíž řady za poslední rok opustilo velké množství zaměstnanců. Před 14 dny dostal Vlk za úkol navrhnout do deseti dnů soubor opatření, která povedou ke zlepšení fungování a řízení Městské policie Plzeň. Návrh obdrželo vedení města v uplynulých dnech, dle primátora s ním ale nebylo spokojeno. 

Proti koncepci velitele Vlka vznikla petice, kterou loni podepsalo více než 170 ze zhruba 250 strážníků. Argumentovali rizikem, které samotnému strážníkovi hrozí, například když se dostane do konfliktu se skupinkou agresivnějších opilců nebo lidí bez domova. Podle Winkelhöfera nyní pracuje u městské policie asi 240 lidí, sbor má 40 strážníků podstav. „V posledních letech odešlo každý rok 20 lidí, před tím to bylo sedm lidí za rok. A teď jsme měli informace, že kvůli nesouhlasu především s jednočlennými hlídkami a kvůli nespokojenosti s celkovou situací u městské policie uvažovalo o výpovědi několik dalších strážníků," dodal. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie

Štítky Městská policie Plzeň, dvoučlenné hlídky, návrat dvoučlenných hlídek, velitel městské policie rezignoval, velitel městské policie, obecní policie, Plzeň, Petr Vlk, Roman Zarzycký, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Štrunc

Zvláštní, přitom pan Zarzycký před rokem hlasoval úplně opačně a teď to kritizuje? Co to je? Více informací na Facebooku Plzeň bez kmotrů.

Úterý, 15. listopadu 2022, 19:02Odpovědět

Do plzeňských ulic se dnes večer vrací dvoučlenné hlídky městské policie. Experiment s jednočlennými nevyšel  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.