Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pokutu 22,5 milionu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže firmě Beryko, nespolupracovala při vyšetřování

Pokutu 22,5 milionu korun vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prodejci elektroniky Beryko se sídlem v Plzni za to, že nespolupracoval s úředníky při vyšetřování v jejím sídle. Jde o dosud nejvyšší pokutu uloženou za tento přečin. Na konferenci pořádané ÚOHS o tom informoval místopředseda úřadu Kamil Nejezchleb. Proti rozhodnutí první instance může pokutovaná firma podat rozklad.

Nejezchleb zdůraznil, že takzvané místní šetření je klíčovým nástrojem úřadu při odhalování zakázaných, zejména kartelových, dohod. Při ukládání pokuty úřad zohlednil, že šlo o úmyslné obstrukční jednání i ze strany jednatelů a společníků firmy. "Maximální výše sankce za tento typ přestupku může dosahovat až jednoho procenta z obratu pachatele, v daném případě se pohybuje téměř na této hranici," upozornil Kamil Nejezchleb. Zatím nejvyšší pokutu za nespolupracování při místním šetření dostala od úřadu firma Egem v roce 2021, pokuta činila 2,36 milionu korun.

Úředníci v sídle firmy Beryko prováděli místní šetření na začátku letošního roku. Šlo o neohlášené vyšetřování v sídle firmy, při němž úředníci prověřují podezření z porušení zákona. Firmy mají ze zákona povinnost s úředníky v takovém případě spolupracovat. V Beryku, které má sídlo v Plzni, se tak ale nestalo. „V průběhu šetření jeden z jednatelů společnosti odmítl inspektorům Úřadu předat a zpřístupnit svůj mobilní telefon, druhý jednatel pak předal k prověření mobilní telefon a notebook, u nichž však došlo ke smazání, respektive změně obsahu těchto zařízení," uvedl Nejezchleb.

Kromě toho byla smazána také velká část obsahu pracovní e-mailové schránky jednoho ze zaměstnanců společnosti Beryko, a ani po výzvě nebyly inspektorům Úřadu zpřístupněny zálohy pracovních e-mailových schránek pracovníků společnosti Beryko. Podle místopředsedy úřadu firma v celém průběhu místního šetření vědomě učinila řadu kroků, aby vyšetřování zhatila nebo výrazně ztížila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Štítky pokuta, ÚOHS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, firma Beryko, Beryko, Plzeň, EGEM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokutu 22,5 milionu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže firmě Beryko, nespolupracovala při vyšetřování  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.