Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Se svými návrhy na zlepšení fungování městské policie její velitel u nového vedení Plzně neuspěl a končí

Na funkci velitele městské policie v Plzni rezignuje její velitel Petr Vlk a ve své pozici končí k poslednímu prosinci letošního roku. Nové vedení města nebylo spokojeno s jeho způsobem vedení městské policie a s úspěchem se nesetkaly ani jeho návrhy na to, jak zlepšit fungování městské policie, jejíž řady za poslední rok opustilo velké množství zaměstnanců.

S velitelem městské policie se před dvěma týdny sešel nový primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) a Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň), radní pro oblast bezpečnosti. Velitel Petr Vlk tehdy dostal za úkol navrhnout do deseti dnů soubor opatření, která povedou ke zlepšení fungování a řízení Městské policie Plzeň. Návrh obdrželi oba uvedení v uplynulých dnech, dle primátora s ním ale nejsou spokojeni. Obě strany tak nenašly shodu, jak zlepšit řízení Městské policie Plzeň. Nového velitele by chtělo vedení města najít do konce letošního roku.

„Rozhodnutí pana Vlka nepokračovat ve funkci velitele městské policie akceptuji a děkuji mu za odvedenou práci. Naším úkolem nyní je, abychom co nejrychleji našli nového velitele s manažerskými schopnostmi, který dokáže městskou policii personálně stabilizovat a který bude vnímat bezpečnostní situaci v centru města jako zásadní. Budeme se bavit o znovuzavedení dvoučlenných hlídek a o tom, jak posílit dozor strážníků nad dodržováním pořádku na frekventovaných místech, mezi které patří náměstí Republiky nebo Americká,“ uvedl primátor Roman Zarzycký. Současně chce vedení města zastavit masivní odchod strážníků.

Fungování městské policie a její vedení opakovaně kritizovala bývalá opozice, která se teď dostala do vedení města Plzně. Největšími kritiky pak byli Piráti. Ti poukazovali na to, že se situace v řadách městské policie zhoršila právě po nástupu Petra Vlka do funkce velitele, který začal prosazovat některá nepopulární opatření. Jednalo se zejména o zavedení kontroverzních jednočlenných hlídek. Na základě toho odešla od městské policie řada zkušených a dlouholetých pracovníků. Piráti apelovali na to, že není přípustné, aby se strážnice a strážníci stali předmětem riskantních experimentů ohrožujících jejich akceschopnost a hlavně bezpečnost.

Proti koncepci velitele Vlka vznikla petice, kterou loni podepsalo více než 170 ze zhruba 250 strážníků. Argumentovali rizikem, které samotnému strážníkovi hrozí, například když se dostane do konfliktu se skupinkou agresivnějších opilců nebo lidí bez domova. Podle Winkelhöfera nyní pracuje u městské policie asi 240 lidí, sbor má 40 strážníků podstav. „V posledních letech odešlo každý rok 20 lidí, před tím to bylo sedm lidí za rok. A teď jsme měli informace, že kvůli nesouhlasu především s jednočlennými hlídkami a kvůli nespokojenosti s celkovou situací u městské policie uvažovalo o výpovědi několik dalších strážníků," dodal. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky Městská policie Plzeň, velitel městské policie rezignoval, velitel městské policie, obecní policie, Plzeň, Petr Vlk, radnice, Roman Zarzycký, primátor, ANO 2011, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se svými návrhy na zlepšení fungování městské policie její velitel u nového vedení Plzně neuspěl a končí  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.