Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na bezpečnost v Plzni dohlíží už 238 kamer. Městský kamerový systém patří mezi nejlepší v republice

Kamerový systém v devátém obvodu Malesice rozšířilo město Plzeň o tři nové kamery. Z důvodu zvýšení bezpečnosti kamery sledují lokalitu u bytových domů v ulici U Potoka, křižovatku ulic Chotíkovská – Ke Kostelu a prostor víceúčelového hřiště v ulici Ke Sv. Josefu. Jde o investici přesahující 600 tisíc korun bez DPH. Hrazena je z rozpočtu města z fondu prevence kriminality. Celkem je už na území Plzně i obvodů 238 kamer.

„Naším cílem je zvyšovat bezpečnost Plzeňanů a instalace nových kamerových prvků je jedním z nástrojů, jak toho docílit. Proto je každá z uvedených lokalit osazena nejnovější inteligentní vícesměrovou kamerou, která poskytuje čtyři nezávislé obrazy. Díky integrovanému infračervenému osvětlení může kamera pořizovat ostré snímky i za extrémně špatných světelných podmínek,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Aktuálně se na území devátého obvodu nachází šest různých kamerových prvků. Současné rozšíření navázalo na dvě původní kamery v Malesicích a jednu v Dolním Vlkýši, který do devátého obvodu také patří. Soustava v Malesicích je připojena do městského kamerového systému, data jsou uložena v datových centrech Správy informačních technologií.

Město Plzeň už hlídá 238 kamer

„Městský kamerový systém v Plzni patří mezi nejlepší v České republice. S posledním rozšířením v Malesicích zahrnuje celkem 238 kamer, od roku 2014 již s FullHD rozlišením. Instalovaná zařízení monitorují dopravu, umístěna jsou v sadovém okruhu, v areálech hřbitovů, sledují okolí základních škol, sportovišť a další riziková místa. Záznamy jsou uchovávány po dobu 30 dnů a podle státní a městské policie pomáhají objasňovat dopravní nehody, přestupky, výtržnictví a podobně,“ doplnil Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň), radní města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality.

Plzeň buduje kamerový systém od roku 1997 a v nové digitální podobě od roku 2009. Záznamy se sledují na několika pracovištích, centrální středisko se nachází v objektu státní policie na Klatovské třídě. Systém je každoročně rozšiřován do jednotlivých městských obvodů, kromě Malesic to bylo v posledních letech například do prvního a čtvrtého obvodu. V loňském roce začalo město i s výměnou již dosluhujících kamer instalovaných v letech 2009–2010.

V rámci již probíhající rekonstrukce bude do konce příštího roku vyměněno celkem 21 stávajících kamer, na vybraných křižovatkách instalováno 16 panoramatických kamer poskytujících trvalý přehled o celém prostoru. Dobudovány budou optické trasy pro kvalitnější přenos signálu. Kamery doplní Plzeň také na vyhlídku Paluba Hamburk u hlavního vlakového nádraží a na náměstí T. G. Masaryka.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky kamerový systém, nové kamery, Malesice mají nové kamery, bezpečnost ve městě, videokamera, Plzeň, Malesice, Roman Zarzycký, ANO 2011, Tomáš Garrigue Masaryk, Česko, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na bezpečnost v Plzni dohlíží už 238 kamer. Městský kamerový systém patří mezi nejlepší v republice  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.