Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fanoušci Slavie se pokusili zapálit náš stadion, říká vedení FC Viktoria Plzeň. Škoda za pekelné řádění činí 200 tisíc

Vedení FC Viktoria Plzeň došla trpělivost po nedělním utkání se Slavií, kdy si fanoušci pražského klubu, včetně jeho šéfa Jaroslava Tvrdíka stěžovali na údajně potupné osobní prohlídky, při nichž si museli zouvat boty. Kontroly měly zabránit pašování nepovolené pyrotechniky na stadion. Plzeňský klub teď podal trestní oznámení na neznámého pachatele za způsobení škody na zařízení stadionu přesahující 200 tisíc korun.

Domácí vyhráli nad Slavií 3:0 a toto utkání vyhodnotily všechny zainteresované složky včetně policie za vysoce rizikové vzhledem k předchozím návštěvám pražských fanoušků. Po utkání se slavií z letošního dubna řešil plzeňský klub škody v sektoru hostujících fanoušků v podobě vytrhaných sedaček a podpalování různých předmětů.

„Na základě těchto zkušeností z minulosti a informací o dalším velkém riziku došel bezpečnostní úsek klubu ve spolupráci se všemi složkami zajišťujícími bezpečnost fanoušků na stadionu k rozhodnutí, že musí dojít ke zvýšení osobních prohlídek před vstupem, jejichž součástí je i prohledání obuvi. Podle našich informací není tento postup ničím výjimečný v ČR ani v zahraničí a naši příznivci se s ním setkávají na řadě stadionů,“ vysvětlil důvody zpřísnění podmínek mluvčí klubu Václav Hanzlík.

Slavie si stěžuje na potupné kontroly svých fanoušků spojené s vyzouváním bot v dešti a zimě před utkáním v Plzni

Velmi negativní reakce vyvolalo v táboře fanoušků pražské Slavie bezpečnostní opatření před nedělním zápasem s Plzní. Příznivci hostujícího celku si museli při důkladné prohlídce v zimě a v dešti vyzout i boty, což se jim nelíbilo. Cílem bylo...

Jak se ale v průběhu nedělního utkání ukázalo, ani tyto kontroly nedokázaly odhalit všechny případy pašování pyrotechniky na stadion. Nejprve ale hned na začátku západu pořadatelé řešili incident, kdy se hostující fanoušci pokusili prorazit protipožární dveře, kterými by se dostali do sektorů určených pro domácí příznivce. „Rychlou reakcí pořadatelské služby se tomuto podařilo zabránit. Následně došlo k polepení plexiskel v sektoru hostí papírovými transparenty, což bylo z bezpečnostních důvodů zakázáno a dopředu jsme o této skutečnosti hostující klub informovali. V 10. minutě byla použita pyrotechnika,“ konstatoval mluvčí Viktorie.

O poločasové přestávce se dostala přes pořadatele k vedení klubu informace o chystaném cíleném podpálení celého sektoru, neboť fanoušci hostů v něm shromažďovali a rozmisťovali role toaletního papíru. Následně je a další hořlavé materiály opravdu začali zapalovat. „Vzhledem k tomu, že navíc docházelo k dalšímu vytrhávání sedaček a házení matic, šroubů a dalšího spojovacího materiálu do ostatních sektorů, zvažovala policie zásah. Vznikla vážná situace a hrozilo vážné ohrožení zdraví návštěvníků a poničení stadionu. K zásahu nedošlo jen díky rychlé reakci a zásahu hasičů. Po zasahujícím hasiči na žebříku házeni někteří fanoušci sedačky," popsal velmi dramatickou situaci na stadionu Václav Hanzlík.

Pořadatelská služba následně začala z bezpečnostních důvodů přesazovat fanoušky Viktorie včetně rodin s dětmi do jiných sektorů a částí stadionu, aby je dokázala ochránit a nedošlo k vážnému zranění a nebyli například poléváni kelímky s pivem a močí. Po skončení utkání byly celkové škody v sektoru hostí vyčísleny na sumu přesahující 200 000 Kč. Na základě těchto důkazů se klub rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele, aby bylo možné následně vymáhat uhrazení vzniklých škod.

„Klub FC Viktoria Plzeň a Doosan Arena jsou dlouhodobě velmi kladně hodnoceny za vzornou organizaci utkání v rámci evropských pohárů (UEFA) či mezistátních zápasů (FAČR) a příkladnou spolupráci všech bezpečnostních složek při zajištění pořádku a bezpečí na stadionu. Fanoušci hostujících klubů jsou u nás vždy vítáni, samozřejmě za předpokladu, že se chovají slušně. V drtivé většině případů pak přispívají ke správné fotbalové atmosféře na našem stadionu. Nedělní chování fanoušků hostujícího klubu však mezi tyto případy rozhodně nepatřilo,“ dodal mluvčí klubu s tím, že ochrana zdraví fanoušků a majetku bude pro Viktorii i nadále jasnou prioritou a tento postoj rozhodně nepovažují za „malost“ klubu.

Vedení SK Slavia Praha zatím na trestní oznámení FC Viktoria Plzeň nereagovalo.  

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FC Viktoria Plzeň, Facebook / Tribuna sever

Štítky FC Viktoria Plzeň, řádění fanoušků, trestní oznámení, ničení stadionu, pyrotechnika, kontroly fanoušků, SK Slavia Praha, Jaroslav Tvrdík, FK Viktoria Žižkov, UEFA, Fotbalová asociace České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fanoušci Slavie se pokusili zapálit náš stadion, říká vedení FC Viktoria Plzeň. Škoda za pekelné řádění činí 200 tisíc  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.