Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stoupá počet nákaz s mutací omikron v Plzeňském kraji, největší nárůst bude ve druhé polovině týdne

Značný nárůst nových případů nákazy koronavirem s ohledem na vysokou nakažlivost mutace omikron, očekávají ve druhé polovině týdne členové Krizového štábu Plzeňského kraje, který ve středu zasedal. Přestože dochází k růstu počtu nákaz, počet hospitalizovaných pacientů v nemocnicích v tuto chvíli ale stagnuje. Za úterý v Plzeňském kraji evidovali hygienici 575 osob s nově prokázaným onemocněním COVID-19. O den dříve jich bylo jen 331.  

Hygienici aktuálně uvádějí 5272 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (1733), následuje jižní Plzeňsko (866), Klatovsko (809), severní Plzeňsko (648), Domažlicko (429), Rokycansko (413) a Tachovsko (374). V kraji zemřelo od začátku pandemise v sozvislosti s covidem 1751 osob. 

„První záchyt omikronu byl v našem kraji zaznamenán 28. prosince a nyní již máme potvrzeny informace, že jsou záchyty případů omikronu na úrovni 50 procent. Náš kraj se tak překlápí do této mutace covidu,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

Tuto skutečnost potvrdil také ředitel KHS Michal Bartoš. „Potvrzují se naše předpoklady, že počet nakažených přibude, což ukázaly poslední odběry, kdy bylo potvrzených téměř 600 případů denně,“ uvedl ředitel Bartoš s tím, že očekává další strmý nárůst případů nemocných. Nejvíce zasaženy jsou v tuto chvíli okresy v okolí města Plzeň. Ředitel krajské hygienické stanice informoval Krizový štáb o tom, že bude opakovaně žádat Armádu ČR o přidělení dvou mobilních odběrových týmů, které by byly nasazeny ve FN Bory Plzeň a v nemocnici v Domažlicích.

„Měly by vyjíždět do případných ohnisek nákazy a jinak budou využívány pro posílení kapacit testovacích míst,“ upřesnil Bartoš a zdůraznil význam ochrany očkování třetí posilující dávkou, která až z 90 procent chrání před případnou hospitalizací a těžkým průběhem nemoci. Případná režimová opatření ve zdravotnických zařízeních bude nastavovat jejich vedení.

Počty hospitalizovaných a trendy jejich nárůstu

Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš potvrdil, že počet hospitalizovaných pacientů klesl a nyní stagnuje. V databázi ISIN je v Plzeňském kraji evidováno celkem 101 pacientů, z toho je 76 pacientů ve standardní péči a 25 v intenzivní péči, z toho devět na umělé plicní ventilaci a jeden je napojen na mimotělní oběh. Na případný nárůst počtu pacientů jsou zdravotnická zařízení v Plzeňském kraji připravena, kapacita je dostatečná.

„Aktuální lůžkové kapacity standardní i intenzivní péče postačují ke zvládnutí potřeby covidových hospitalizací. V nemocnicích stále dominují pacienti s původní variantou delta,“ uvedl Jan Beneš a dodal: „Vzhledem k nakažlivosti varianty omikron lze očekávat spíše strmý nárůst počtu pozitivních záchytů v populaci a tedy se zhruba týdenním zpožděním i nárůst počtu pacientů v nemocnicích koncem tohoto a v následujícím týdnu.“ V tuto chvíli není žádný pacient s mutací omikron hospitalizován.

V pobytových zařízeních sociálních služeb za období od 4. 11. 2021 do dnešního dne nejnižší počet covid pozitivních klientů (5). Stejně je tomu i v počtu covid pozitivních zaměstnanců (7) a zaměstnanců, kteří jsou na OČR, v karanténě (178). Podle údajů, které nahlásily střední školy zřizované Plzeňským kraje, bylo v pondělním testování zjištěno 46 žáků pozitivních a čtyři pozitivní pedagogičtí pracovníci.

Očkování a kapacita očkovacích míst

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 882 800 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 366 291 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 164 806 osob. Naočkováno je v Plzeňském kraji ve věku 5-11 let celkem 1275 dětí.

Kapacity k testování PCR testy jsou v Plzeňském kraji v tuto chvíli dostatečné. I nadále platí, že denně jsou laboratoře v kraji schopny vyhodnotit až 12 000 vzorků na testovacích místech. „S ohledem na povinné testování od pondělí 17. ledna jsme znovu prověřili kapacity testovacích míst v kraji a jsme schopni v případě zvýšeného zájmu je i nadále navyšovat,“ říká vedoucí Odboru zdravotnictví krajského úřadu Jan Karásek a doplňuje: „Ve zmiňované kapacitě 12 000 vzorků nejsou zahrnuty mobilní testovací buňky, které lidé využívají u nákupních center. Ty kapacitu prakticky ještě zvyšují, neboť odebrané vzorky vozí do jiných laboratoří.“

Vzhledem k povinnosti testování od 17. ledna lze předpokládat zvýšený zájem o PCR testy na území Plzeňského kraje. I nadále proto fungují mobilní odběrové týmy na území kraje. S testováním mobilním týmem vypomáhají také členové HZS PK.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZHKHK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, krizový štáb, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, pacient, Plzeň, Jan Beneš, Krajská hygienická stanice, Jan Karásek, Ilona Mauritzová, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoupá počet nákaz s mutací omikron v Plzeňském kraji, největší nárůst bude ve druhé polovině týdne  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.