Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na 26 základních školách v Plzni odhalily první den testy 27 pozitivních dětí z 11 151 žáků

Antigenní testy na všech 26 základních školách v Plzni odhalily v pondělí 27 pozitivních žáků z celkem 11 151 testovaných. Všichni žáci s pozitivním výsledkem testu na onemocnění covid-19 musí na potvrzující PCR test. U zaměstnanců škol byly prokázány dvě pozitivity z 1000 testovaných a musí také na PCR test.

„Zjištěné pozitivity nemají přímý dopad na rozhodnutí o karanténách ve třídách. Nemáme ani žádnou informaci o přetrvávající karanténě celých tříd z období před vánočními prázdninami. Žádná škola ani její část není uzavřena," uvedla vedoucí odboru školství magistrátu Dagmar Škrlantová.

Čísla za základní i střední školy za celý Plzeňský kraj dnes nebyly k dispozici. "Podle sdělení krajské hygienické stanice budou přístupná až zítra vzhledem k novému systému zadávání dat dětí (s výsledky testů)," řekla mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová.

Každá škola zadává děti s pozitivním výsledkem testu do centrálního systému, tedy dispečinku, který generuje rodičům žádanky na PCR testy. Do nového systému podle mluvčí zatím hygiena nemůže, ale přístup by měla mít nejpozději v úterý. Do "starého" systému zadávaly školy počty testů plus výsledky žáků a učitelů a hygienici si to mohli vytáhnout. "Hygiena nám řekla, že neví, jestli tato komplexní čísla školy zadávat budou, protože je zadávat nemusí," konstatovala mluvčí kraje.

Ve školách se bude znovu testovat ve čtvrtek. "Když vyjde z antigenních testů pozitivní dítě, tak ho pošlou domů na PCR test. Ostatní děti by dříve šly do karantény, ale teď platí režim test-to-stay, takže zůstanou ve třídě, ale musí mít respirátory a oddělené WC a stravování a druhý den se jim znova udělají testy a čekají, dokud nepřijde výsledek toho pozitivního dítěte," dodala Mertlová. V pondělí se budou testovat všichni znovu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky testování žáků, koronavirus, antigenní testy, základní školy, zaměstnanci škol, Plzeň, pozitivní žáci, hygiena, plzeňské školy, PCR Test, karanténa, Krajská hygienická stanice, Plzeňský kraj, základní škola

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na 26 základních školách v Plzni odhalily první den testy 27 pozitivních dětí z 11 151 žáků  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.