Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé v Plzni mají velký zájem o služby nově otevřeného očkovacího místa bez nutnosti předchozí registrace

Ve frontách stáli lidé od rána a pak v nově otevřeném očkovacím místě, které dnes zahájilo provoz v prostorách bývalého obchodního domu Prior v Plzni na Americké třídě. Centrum očkuje ve všední dny výhradně lidi bez registrace. Na svou první, druhou i třetí dávku vakcíny ještě před zahájení prvního dne provozu centra čekalo asi třicet lidí, očkovat se nakonec začalo o půl hodiny dříve. Celkem zdravotníci naočkovali za první den 307 osob.

Očkovací místo v druhém patře bývalého obchodního domu, kde je v přízemí prodejna Lidl, zřídila EUC Klinika Plzeň ve spolupráci Plzeňským krajem. Zatím je kapacita nastavena na očkování až 500 lidí denně, v případě zájmu ji lze zvýšit na 800 a maximálně až přes 1000 naočkovaných lidí denně.

Práce ve Švýcarsku, kde musí mít očkování, a také zahraniční dovolená s přítelkyní donutila k očkování mladého muže. „Jinak bych se asi očkovat nenechal," řekl novinářům. Volil jednodávkovou vakcínu Janssen, aby měl očkování co nejdříve ukončené. Naopak starší manželský pár Jana a Jiří z Kozolup na Plzeňsku si přišel už pro třetí dávku. „Byli jsme zrovna tady v Plzni, měli jsme čas. Vůbec jsme neuvažovali o tom, jestli se nechat očkovat, byla to pro nás samozřejmost," řekla žena. Pro první dávku vakcíny Janssen přišla i cizinka ve středním věku. Očkovat se prý chtěla nechat, jen dřív neměla kvůli práci čas, řekla.

I když lidé si mohou vybrat ze dvou dvoudávkových vakcím Pfizer a Moderna a jednodávkové vakcíny Janssen, zdravotníci se jim snaží vysvětlovat, že při aplikaci jednodávkové vakcíny budou muset stejně brzo přijít na přeočkování.

Rozběhnout nové očkovací centrum, v němž jsou na ploše 600 metrů čtverečních dvě administrativní místa, tři lékaři na pohovory před očkováním a tři očkovací boxy, trvalo EUC Klinice sedm dní. „Sehnat personál byl nadlidský výkon našeho personálního oddělení a všech nás, co jsme se v tom angažovali. I díky pomoci Plzeňského kraje se nám podařilo nové posily nabrat. V pondělí jsme začali shánět a ve středu jsme personál měli, následovaly pohovory a podpisy dokumentů," řekl ředitel UUS Kliniky Jan Šlajs.

V centru, které je v provozu ve všední dny od 8:00 do 16:00, pracuje v jedné směně 12 lidí. Kromě zaměstnanců kliniky pomáhají zdravotníci krajem zřizovaných nemocnic, v osobním volnu i zdravotníci z fakultní nemocnice. Očkovací centrum bude v provozu zatím tři měsíce, potom se jeho činnost vyhodnotí a rozhodne se, zda bude pokračovat.

„Hledali jsme především vhodný, zastřešený prostor, který s ohledem na námi požadovaný komfort pro očkované i personál nabídne dostatečné zázemí. Poloha očkovacího centra je strategicky výhodná. Je v blízkosti vlakového a autobusového nádraží, zastávek městské hromadné dopravy a lze zde i snadno zaparkovat. Otevřením očkovacího místa bez registrace zároveň také zabráníme tlaku na stávající centra, která by musela velmi komplikovaně navyšovat své kapacity,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

Očkování nabízí několik míst v Plzni i po celém kraji, provoz velkokapacitního očkovacího místa kraj ukončil na konci září. Bez registrace očkují krajské nemocnice v pátek dopoledne.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky očkovací místo, očkování bez registrace, bývalý obchodní dům Prior, Prior, očkování, vakcíny, Plzeň, vakcína, zdravotnický pracovník, Plzeňský kraj, Janssen Pharmaceutica, Lidl, Švýcarsko, Ilona Mauritzová, Pfizer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Plzni mají velký zájem o služby nově otevřeného očkovacího místa bez nutnosti předchozí registrace  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.