Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Epidemie v kraji oslabuje, režim hromadného postižení osob už neplatí v žádné nemocnici

Už několik týdnů pokračuje pokles týdenní bilance nových případů nákazy koronavirem. Za posledních sedm dní přibylo v kraji 823 nových případů, což je týdenní úbytek skoro o čtvrtinu. Situace se zlepšuje také v nemocnicích. Dnes plzeňská nemocnice Privamed jako poslední zrušila režim hromadného postižení osob. Všechna zdravotnická zařízení se tak postupně vrací k běžné péči.

Epidemická situace podle krajských hygieniků i nadále pokračuje v trendu poklesu nemocných. Denní záchyty nově diagnostikovaných osob s onemocněním covid-19 nepřekračují 120 v celém Plzeňském kraji. S tím klesá úměrně záchyt indikovaných PCR testů, v současné době se jedná zhruba o 15 procent. Před zhruba dvěma týdny šlo o 30 procent.

„Před týdnem bylo hospitalizováno 320 osob, k dnešnímu dni je toto číslo o stovku nižší, přesně 219. Klesá také počet pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. Dnes je to 60 pacientů, před týdnem šlo o 77 osob na lůžkách intenzivní péče. Nadále je zatížená resuscitační péče, a to především dlouhodobá, kde jde o postcovidové pacienty. Obecně je vytížení nemocnic nižší s ohledem na dopady vydaných opatření v rámci nouzového stavu. Zatížení resuscitační péče limituje návrat k vyššímu počtu odkládaných operací,“ uvedla krajská mluvčí Eva Mertlová.

Režim hromadného postižení osob jako poslední dnes zrušila nemocnice Privamed v Plzni, všechny nemocnice se tak postupně s ohledem na nárůsty nově nemocných budou vracet k běžné péči.

Koordinátor očkování Robin Šín: Ruský Sputnik nepotřebujeme, jedná se o vakcínách od dalších firem

Dodávky vakcín do Plzeňského kraje a jejich následnou distribuci má pod palcem známý plzeňský lékař a pedagog Robin Šín. V rozhovoru pro Plzeňskou Drbnu nám prozradil, jak se daří očkovat v našem regionu, kde váznou dodávky vakcín, jak...

„Trend poklesu dokazuje, že opatření vydaná v lockdownu mají účinnost a je to vidět na stavu nemocnic v celém kraji. Věřím, že i nadále budou zprávy z nemocnic optimistické. S příslibem vyšších dodávek vakcín také zvýšíme tempo očkování a postupně se budeme moci vrátit k životu, který jsme znali před příchodem epidemie,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Některé dodávky vakcín mají opět výpadek

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno 128 284 dávek, druhou dávkou má ukončené očkování 43 951 lidí. Pedagogů a pracovníků ve školství je naočkováno 12 008, což je zhruba 90 procent z nich.

„Do Plzeňského kraje bylo v tomto týdnu dodáno pouze 15 210 dávek vakcíny Comirnaty (Pfizer), kterými očkují krajská očkovací centra. Vakcína Moderna nebyla dosud dodána. Vakcína AstraZeneca s ohledem na výpadek v minulém týdnu bude distribuována příští týden ve výši 1600 dávek praktickým lékařům. V tomto týdnu tedy dodána není,“ shrnula mluvčí.

Garanci dodávek má kraj pouze u vakcíny Comirnaty, která by měla již koncem dubna být ve vyšším množství. Ostatní vakcíny (včetně nového typu Johnson & Johnsona) mají nejasné předpoklady dodávek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, nemocnice, vakcína, pacient, Ilona Mauritzová, Comirnaty, Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie v kraji oslabuje, režim hromadného postižení osob už neplatí v žádné nemocnici  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.