Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ústup pandemie hlásí i Plzeňský kraj, ve středu přibylo jen 90 nových případů s covidem

Pandemie začala ustupovat i v Plzeňském kraji. Ve středu přibylo jen 90 nových případů osob s pozitivním testem na covid, což je od konce září nejmenší přírůstek v pracovní den. Minulou středu bylo v kraji 274 nových případů, o týden dříve 359. Ulevuje se také nemocnicím, které mají více volných lůžek, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Domažlická nemocnice zahájila postupný návrat do běžného režimu. Až doposud se specializovala na léčbu covidových pacientů z celého kraje.

Od začátku pandemie se v kraji potvrdila nákaza koronavirem u 95 637 lidí, což je přes 16 procent obyvatel kraje a 16 212 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Vyléčilo se 90 427 lidí, 1813 nakažených lidí zemřelo, ve středu zemřeli další tři lidé. Za duben je to 77 úmrtí spojovaných v kraji s koronavirem.

Zdravotníci zatím v kraji aplikovali 124 214 dávek vakcíny, ve středu očkovali 3519 lidí. Alespoň jednou dávkou je očkováno 81 862, tedy 13,9 procenta všech obyvatel kraje, a 16 procent obyvatel kraje nad 18 let, což je cílová skupina pro očkování. Oběma dávkami vakcíny je očkováno v kraji 42 352 lidí, z toho je 23 155 seniorů nad 70 let věku.

V plzeňské fakultní nemocnici podle dnešních informací pečují o 95 covidových pacientů, před měsícem jich bylo 285. Nemocnice se ve středu poprvé po několika měsících starala o méně než sto covidových pacientů. Z dnes hospitalizovaných pacientů je 36 na lůžkách intenzivní péče, 24 je napojeno na umělou plicní ventilaci a nikdo není na přístroji ECMO na podporu mimotělního oběhu. Před měsícem bylo v intenzivní léči v nemocnici 75 covidových pacientů, 37 bylo napojeno na umělé plicní ventilaci a tři na přístroji ECMO.

Sto pacientů s covidem bylo ve FN naposledy loni v polovině prosince. V celém kraji je podle ministerstva zdravotnictví dnes volných 466 z 1502 standardních lůžek, z toho je 170 volných pro covidové pacienty. Lůžek s umělou plicní ventilací a neinvazivní ventilací je v kraji k dispozici 26 ze 155, pro covidové pacienty je volných 12.

Do běžného provozu se vrací postupně Domažlická nemocnice

Domažlická nemocnice ve středu obnovila provoz lůžkové části chirurgického oddělení i pro necovidové pacienty a dnes se otevřelo rehabilitační oddělení. Zároveň se začaly provádět akutní operace necovidových pacientů a připravuje se obnovení plánované operativy. Lidé, kteří čekají na odložený zákrok, bude kontaktovat sama nemocnice. Platí to i pro všechny, kterým byla přerušena rehabilitace. Noví pacienti se mohou k operacím i rehabilitační léčbě hlásit aktivně sami.

„Z důvodu poklesu covidových pacientů přistupujeme i po konzultaci s krajským koordinátorem intenzivní péče k postupné redukci covidových lůžek. První lůžkovou stanici jsme zrušili na počátku týdne. Kompletně jsme ji dezinfikovali, jak ošetřením všech povrchů, tak i desinfekční mlhou, a připravili ji pro bezpečný návrat necovidových pacientů,“ popisuje ředitel nemocnice Petr Hubáček s tím, že se jednalo právě o chirurgické oddělení.

První pacienti se tam vrátili již včera. Dnes se vrátili pacienti také do prostor rehabilitace. „Obnovujeme postupně všechny procedury. Noví pacienti mohou kontaktovat rehabilitační oddělení. Ty, kterým byla rehabilitace přerušena nebo jsme ji museli odložit, jsme již obvolali a domlouváme s nimi další postup,“ popisuje vedoucí fyzioterapeut Naďa Buršíková.

Podobně postupuje chirurgické oddělení s pacienty k plánovaným operacím. „Plánovanou operativu budeme obnovovat postupně. Pacienty kontaktujeme zatím sami,“ říká primář chirurgického oddělení Jindřich Křižan.

V běžném režimu fungovala po celou dobu čtvrté vlny pandemie porodnice a od počátku dubna se přidala také gynekologická část oddělení a celé dětské oddělení. Covidové stanice zatím zůstávají v prostorách interního oddělení, oddělení následné péče a samozřejmě v traku intenzivní péče.

V nemocnici zatím zůstává zhruba stovka covidových lůžek, na nichž leží více než 70 pacientů. Zbylá lůžka jsou rezervou pro případ nutnosti hospitalizovat najednou více covid+ pacientů. K mírné a postupné redukci covidových stanic na necovidové přistupují i další nemocnice akutní péče Skupiny NPK, tedy Klatovská, Rokycanská i Stodská.

Ohodnoť článek

Foto ZHKK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, Domažlická nemocnice, pacient, pandemie, Plzeňský kraj, Domažlická nemocnice, a.s., Petr Hubáček, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústup pandemie hlásí i Plzeňský kraj, ve středu přibylo jen 90 nových případů s covidem  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.