Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odběrová sanitka Domažlické nemocnice se vrátila opět do akce

Do terénu se po týdnu mohla vrátit odběrová sanita Domažlické nemocnice, která prováděla testy na covid u imobilních pacientů. Před týdnem musela přerušit z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví svoji misi, teď už je ale opět v provozu.

Nově už ale domažlická odběrová sanitka neobjíždí pacienty po celém Plzeňském kraji, ale dělí se s dalšími mobilními odběrovými týmy fakultní nemocnice a hasičů. Sama obsluhuje okresy Klatovy, Domažlice a Tachov. Během dne odebere vzorky 60 až 80 lidem, které k vyšetření indikuje krajská hygienická stanice případně i na doporučení praktických lékařů.  Jedná se o pacienty, kteří nemají z různých důvodů možnost dostavit se osobně na stacionární odběrová místa. 

Domažlická nemocnice provozovala odběrovou sanitu už na jaře. V druhé vlně pandemie začala opět jezdit 23. září. Za pacienty vyjížděla každé úterý a čtvrtek až do minulého týdne, kdy byl její provoz pozastaven. Za necelý měsíc provedla stěry 750 pacientům a najela téměř 5000 kilometrů. V tomto týdnu opět požádal krizový štáb pro zdravotnictví Plzeňského kraje Domažlickou nemocnici, aby provoz sanity obnovila. 

"Vůz máme připravený, personál zaškolený, takže jsme mohli okamžitě reagovat a dnes už opět jezdí. V odběrovém týmu je vždy řidič a odběrový pracovník, což je buď sestra nebo medik," říká mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Domažlická nemocnice zatím neprovozuje stacionární odběrové místo. Stanoviště má připravené, ale nedostala pokyn ho aktivovat. Z krajských nemocnic mají odběrová místa zprovozněná Klatovská a Rokycanská nemocnice. Jejich kapacity opětovně navyšují. V současnosti jsou přes 1300 lidí týdně. Od 2. listopadu to bude minimálně 1900 lidí týdně.     

Ohodnoť článek

Foto NPK

Štítky odběrová sanitka, Domažlická nemocnice, testy na covid, Domažlická nemocnice, a.s., pacient, sanitace, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, Tachov, Domažlice, Klatovy, Rokycanská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odběrová sanitka Domažlické nemocnice se vrátila opět do akce  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.