Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jednou bych chtěl zachytit polární záři nad Šumavou, říká autor úchvatných fotografií Vladislav Hosnedl

Aktuální informace o počasí a jako bonusem nádherná fotografie z Pošumaví. To je zpravodajský servis, který svým fanouškům na sociálních sítích poskytuje Vladislav Hosnedl alias Meteostanice Chotěšov. Na lov jedinečných snímků vyráží za úsvitu nebo naopak se západem slunce. Ujít si nenechá ani atraktivní nebeské úkazy jako je úplněk či Perseidy. Pořízení takové scenérie ale není jen otázka krátké procházky a prostého stisknutí spouště foťáku.

Facebookový profil Meteostanice Chotěšov sleduje přes 5,5 tisíce lidí. Jednotlivé příspěvky mají stovky lajků i sdílení. Každou fotografii doprovází stručný výhled počasí a občas i krátký popisek toho, jak fotka vznikala. „Stanici na zahradě rodinného domu provozuji již téměř deset let. Jedná se o poloprofesionální meteostanici WH1080, která pomocí internetu sdílí data na můj web a také data ze stanice přebírají další servery po celém světě,“ říká úvodem Vladislav Hosnedl.

Časem se z facebookového profilu stala stránka s aktuálními informacemi o počasí a také velmi líbivá fotogalerie. Pořízení snímku ale není jen tak. Všemu předchází mnoho plánování a příprav. „Využívám znalosti místního terénu, mapy a různé aplikace pro lepší orientaci a plánování. Dalším důležitým faktorem, aby se fotografie povedla, je počasí, kterému bohužel nelze poručit. Fotím hlavně v Pošumaví a na Šumavě. Většinou se jedná o východ či západ slunce, ale mezi složitější fotografie patří třeba měsíc v úplňku či fotografie noční oblohy s Mléčnou dráhou, která je náročná i na zpracování a většinou se fotografie skládá z několika expozic,“ popisuje fotograf.

„Mléčná dráha v celé své kráse, tentokrát z místa s nejtmavší oblohou na Šumavě.“ 

Během let získal samozřejmě řadu zkušeností a zkrátka ví, která místa jsou zárukou úspěchu. Dle jeho slov vnikají nejlepší snímky během takzvané zlaté hodinky, tedy v době hodiny po východu a nebo před západem slunce.

„V tu dobu má slunce úplně jinou barvu a také díky němu vznikají dlouhé stíny, které jsou hodně zajímavé. Co se týká noční fotografie, tak je to určitý způsob relaxace. Člověk při tomto fotografování vypne a kromě přemýšlení jak správně nastavit fotoaparát, nemá jedinou starost. Noční fotografie jsou i o dlouhých expozicích,  takže třeba taková dráha hvězd neboli startrails je naprosto dokonalý relax i na celou noc. Další výzvou jsou různé meteorické roje jako například nejznámější Perseidy, které lze pozorovat začátkem srpna. Člověk relaxuje při nočním fotografování oblohy i několik dní a poté vznikne jedna fotka,“ přiznává Hosnedl.

Mnoho fotografů fascinují bouřky a ani chotěšovský meteorolog není výjimkou. Jakmile zaregistruje, že se nějaká blíží, neváhá i třeba o půlnoci vyrazit na oblíbené a osvědčené místo.


Tato fotografie bouřky obletěla český internet

„Právě jedna fotografie pořízená 10.8.2019 z mého oblíbeného místa přes noc doslova obletěla republiku. Jen na Facebooku měla dosah více jak 250 000 uživatelů. Dostala se do novin a do televize. Fotografie byla složena z pěti expozic a na jedné z fotografií bylo zachyceno hned šest blesků. Měl jsem štěstí, že jsem byl přímo na okraji bouře a měl jsem tak skvělé podmínky na fotografování. Déšť a vítr je totiž největší nepřítel fotografování bouřek,“ prozrazuje.

Jako jednu z dalších poměrně náročných fotek hodnotí loňské Perseidy, kdy jeden výsledný snímek tvoří několik desítek fotografií nasbíraných během tří nocí. „K focení noční oblohy používám paralaktickou montáž, která dokáže otáčet fotoaparátem a tím tak prodlouží dobu snímání jednotlivého snímku. Protože díky rotaci země se již po 15-30 vteřinách stává z hvězdy místo bodu čárka,“ upřesňuje fotograf.

Kometa Neowise nad hradem Kašperk a nad Sušicí

„Mezi jeden z mých top snímků patří fotografie komety Neowise, která před dvěma lety zářila na letní noční obloze. Co bych ale chtěl někdy zachytit je polární záře nad Šumavou. Stále častěji díky erupcím na slunci dochází k přibližování této zajímavosti i na dohled od nás. Takže to je asi to, co bych rád zachytil.  V letních měsících lze na obloze pozorovat třeba i noční svítící oblaka nebo například rudé skřítky, což jsou blesky v obráceném gardu vyzařující výboje místo do země do atmosféry. Rudé skřítky jsem bohužel také ještě nenafotil,“ uvedl si Hosnedl.

Jedinečné snímky nemusí lidé obdivovat jen prostřednictvím sociálních sítích. Každým rokem vychází pro fanoušky kalendář a letos měl Vladislav Hosnedl i svou první výstavu při příležitosti Chotěšovské pouti. Jelikož měla akce velký úspěch, přesunuly se fotografie na celý srpen do Muzea hornictví v Horách Matky Boží.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vladislav Hosnedl/Meteostanice Chotěšov

Štítky Meteostanice Chotěšov, Vladislav Hosnedl, fotografie Šumavy, Pošumaví, úchvatné fotografie, neobyčejní, Šumava, Perseidy, západ slunce, Chotěšov, bouřka, polární záře, fotograf, noční obloha, Galaxie Mléčná dráha, Facebook, sociální síť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednou bych chtěl zachytit polární záři nad Šumavou, říká autor úchvatných fotografií Vladislav Hosnedl  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.