Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fotografie nebo obraz? Snímky Václava Šilhy vás vrátí do dávných časů, kdy se běžně chodilo v krojích

S foťákem v ruce procestoval Václav Šilha všechny kontinenty včetně Antarktidy. Jeho fotografie publikovaly prestižní zahraniční časopisy a je také držitelem ocenění Czech Press Photo. V posledních letech se snažil zachytit hlavně mizející kultury, ke kterým nekompromisně proniká globalizace. Už pár let ale nosil v hlavě myšlenku, že by rád zmapoval české kroje a tuzemské zvyky. Vznikl tak projekt „Tradice v obrazech“. První zastávka pak nemohla být nikde jinde než na Domažlicku a na Plzeňsku.



Václav Šilha
řídil ještě v devadesátých letech stavební firmu. Kolem roku 2000 svůj život přehodnotil a rozhodl se věnovat cestování a fotografování. Pravidelně přednáší a vystavuje v Česku i za hranicemi. Jeho snímky se objevily například v časopise BBC Wildlife nebo National Geographic. 

„V poslední době jsem se specializoval na etnika a kmeny po celém světě, které jsou víceméně na hraně a víme, že za nějakých 15 let už tam nebudou žádné tradice ani žádné kmeny. Samozřejmě tyto věci jsou ohromně nákladné a jet desetkrát za sebou do Amazonie člověk úplně nemůže. Proto jsem si říkal, že by bylo fajn udělat něco u nás a napadlo mě téma českých krojů. Schválně říkám české, protože bych se asi zbláznil, kdybych se snažil zmapovat i ty moravské,“ vysvětluje úvodem světoznámý fotograf.

Celý projekt Tradice v obrazech nenese na bedrech pouze Šilha. Základ týmu tvoří pět lidí. Kromě něj je to retušérka Michaela Pupíková, Veronika Čáslavská, která se stará o textovou část projektu a pak dvojice Jiří Vindman a Vladimír Mika, kteří pořizují videozáznamy.

„Je to už poměrně velká produkce, máme to složené ze tří věcí. Jednak jsou to ateliérové fotky, snímky z interiérů a pak také exteriéry. Nejde ale jen o kroje. Nás více zajímají příběhy. Od krojů počínaje a řemesly a svátky konče. Zachytili jsme například chodskou svatbu, chceme ukázat příběhy odsunutých Němců nebo příběhy ve spojitosti s osvobozením americkou armádou, kdy se začaly nosit silonky, které přivezli právě Američané a tak dále a tak dále. Těch příběhů je strašně moc a každá vesnice má sama o sobě také hodně co říct,“ říká Šilha

Jako nejtěžší část hodnotí fotograf shánění souborů a národopisných spolků. Přálo jim ale štěstí a když zveřejnili první fotografie, začaly se další soubory už ozývat sami. Navíc se k nim přidala také muzea, které zapůjčila oděvy a rekvizity. Během pobytu v západních Čechách se setkali i s lidmi, na které jen tak nezapomenou.

Babička z Mrákova chodí v kroji celý život a je na to patřičně hrdá, foto: Václav Šilha

„Zrovna paní na této fotografii na sobě v životě neměla nic jiného než kroj. Myslím, že je jednou z posledních u nás, co to takto dodržují. Bylo to zvláštní a zajímavé setkání. Ještě nám popisovala součásti oděvu a co zdědila po své prababičce, takže to byl úžasný návrat do historie,“ vzpomíná fotograf.

Cesta z Domažlicka dále vedla na Plzeňsko a pak do Podještědí nebo do Ševětína na jihu Čech. „Poté se zaměříme na Středočeský kraj a pomalu navazujeme kontakt se sudetskými Němci, protože i to je velmi důležitá součást naší kultury. V podstatě se ta kultura prolínala z obou stran a po odsunu tady toho moc nezůstalo. Pak bude na řadě Vysočina a tím to asi zakončíme,“ vyjmenovává Šilha.

Ozdobou plzeňských krojů jsou bílé “holubice". Správně je složit bylo umění, které se předávalo z matky na dceru, foto: Václav Šilha

Unikátní fotografie na první pohled vypadají jako malované obrazy. Důvod této stylizace je prostý. Jednak je to zkrátka zajímavá forma a jde přeci jen o návrat do historie. „Když se na ty fotky podíváte, tak já bych chtěl, aby si lidé řekli, že přesně takto to mohlo tehdy vypadat. Nechci bouchat fotky z nějakých akcí, kde je sice krojovaná holka, ale za ní vidíte kolemjdoucího v džínách nebo zaparkované auto, to mě opravdu nezajímá,“ podotýká Šilha.

Nutno dodat, že záměr vyšel na výbornou. Fotografie sdílené na sociálních sítích mají obrovský ohlas, a to nejen u fanoušků národopisu. „Trošku jsme byli zaskočení, protože jsme si mysleli si, že to bude okrajové téma a ten obrovský zájem nás mile překvapil,“ neskrývá radost fotograf.

„V Amazonii si lidé neuvědomují o co přicházejí."

Václav Šilha už dvacet let jezdí po světě a fotografuje mizející zvyky napříč kulturami. Zatímco u nás jsou lidé na své tradice patřičně hrdí a hýčkají si je, na druhé straně zeměkoule je to úplně jiné.  

„Pakliže se dostanete doprostřed Amazonie, tak ti lidé tak prostě žijí a neuvědomují si, že by něco dál předávali. Bohužel si také neuvědomují, že se o něco ochuzují. Berou naše výdobytky tak, jak přicházejí. Uvidíte například nahého indiána a říkáte si, jak je to super, ale on za půl hodiny zaleze do chýše a má tam na autobaterii napojenou televizi a podobně. Moc si ještě neuvědomují, že by své tradice měli zachovávat. Ne všichni samozřejmě, například v Mongolsku je to o něčem jiném. Ale v té Amazonii to netuší a přichází o strašnou spoustu věcí, které jsou důležité i pro nás. Například šamani znají každý strom a rostlinu. Vědí, které mají léčivé účinky a když tohle přestanou toto předávat dál, tak to zapomene,“ dodává Šilha.

Výsledkem projektu Tradice v obrazech bude výstava a interaktivní kniha. V ní čtenáři najdou fotografie s popisem oděvu a také příběhy, které se k nim vážou. Chybět nebudou ani videa ze zákulisí nebo lidové písně, které k tomuto folkloru neodmyslitelně patří. Přehrát si je budou moci lidé přes QR kódy, které v knize také budou. Datum jejího vydání by mělo být ke konci roku 2023.

Ohodnoť článek

Foto Václav Šilha

Štítky neobyčejní, Plzeň, Domažlicko, kroje, zvyky, tradice, fotograf, Václav Šilha, kroj, kultura, projekt, Plzeňský kraj, okres Domažlice, Antarktida, Czech Press Photo, Amazonie, Česko, National Geographic Society

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotografie nebo obraz? Snímky Václava Šilhy vás vrátí do dávných časů, kdy se běžně chodilo v krojích  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.