Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Nebuďme zlí na arabské číslice, bez nich by to bylo těžké

O pořádné pozdvižení se postaral svým vtípkem člen facebookové skupiny Klatovští. Zveřejnil totiž anketu, ve které položil otázku, zda lidé chtějí mít na Černé věži v Klatovech arabské číslice. Celkem 405 lidí odpovědělo záporně, za což si vysloužili kritiku od dalších členů skupiny.

Pro římské číslice na hodinách na Černé věži hlasovalo 96 osob a pro arabské 68 účastníků ankety. Je třeba zdůraznit, že na každé straně Černé věže jsou pod ochozem hodiny s ciferníkem, který má samozřejmě arabské číslice. V dolní části věže je pak orloj navržený Ferdinandem Vaňkem, který je rovněž opatřen arabskými číslicemi.  

„Názorná ukázka bezmyšlenkovitého klikání a zapojení mozku (nebo spíš nezapojení),“ reagovala na výsledek ankety diskusi jedna žena. „Tak, tak... ale čekejme shitstorm až jim to dojde,“ reagovala další. A v podobném duchu se nesly i další reakce. „Nevím co to je arabská číslice, ale klikám jak o život.“ „Neví, co to je arabská číslice, ale rozřeší to kdekterou konspirační teorii. Arabskými číslicemi přece píše většina civilizovaného světa, ale typický trotl vidí "arabské" a hned má před očima rudo - nebo hnědo. Dobrý sociální průzkum, krásně se v něm ukáže, jak mají někteří zdejší členové na….. v palicích,“ stálo v dalších reakcích.

Autor tohoto textu je šéfredaktorem Plzeňské Drbny

Nechyběly ovšem ani vtipné a ironické reakce. Padla například otázka, zda si někdo dokáže představit Smart Banking s římskými číslicemi? Jiný člen skupiny se zcela správně zeptal na to, zda by lidé vůbec uměli napsat římskými číslicemi, jaký máme rok. A zazněla samozřejmě i zcela správné vysvětlení, že arabské číslice, které všichni s oblibou používáme, pocházejí původně z Indie. 

Číselná soustava, kterou známe a používáme, má původ v Indii v období mezi 400 př. n. l. a 400 n. l. Do Evropy se dostala díky arabským matematikům a astronomům. A odtud pak vzniklo pojmenování arabských číslic. Římské číslice nemají symbol pro nulu a podle informací z Wikipedie se dnes používají většinou jen ve specifických případech, například k označení pořadí kapitoly, odstavců či panovníků stejného jména. Osobně si nedokážu představit, že bychom šli nakoupit a cenovky zboží by byly opatřeny římskými číslicemi. A vyzkoušejte si třeba sčítání nebo dělení římskými číslicemi… strašná představa. Buďme opravdu rádi za arabské číslice. A neodsuzujme šmahem něco jen kvůli názvu, který se nám zrovna nehodí do krámu. 

Některé ciferníky věžních hodin i běžně používaných hodinek samozřejmě mají římské číslice, ale na klatovské Černé věži určitě zůstanou ty arabské, ať se to někomu líbí nebo ne. A tento text vznikl I.VI.MMXXII.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slavomír Beneš

Štítky arabské číslovky, Černá věž, ciferník hodin, věžní hodiny, arabské číslice, římské číslovky, anketa, Klatovy, Ferdinand Vaněk, Indie, Wikipedie, Evropa, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebuďme zlí na arabské číslice, bez nich by to bylo těžké  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.